4 svar
30 visningar
motettaimatte5 är nöjd med hjälpen
motettaimatte5 40
Postad: 12 feb 17:13

Organisk kemi

Hej!

Jag är lite förvirrad när det kommer till oxidationer och alkoholer. 

När etanol oxideras bildas en aldehyd. När 2-propanol (som ju också är en alkohol) oxideras bildas en keton. Varför blir det så?

Har det att göra med primära, sekundära och tertiära alkoholer? Hur fungerar det i så fall om jag oxiderar en primär, sekundär och tertiär alkohol? Avges väteatomer? Hur i så fall?

Tack på förhand!

mag1 8747
Postad: 12 feb 19:07

Har du kollat hur oxidation av alkoholer står beskrivet i kemiboken? Det brukar ingå i organkemidelen, och det stämmer som du skriver att det bildas ketoner från sekundära alkoholer. 

Eller ta en titt på strukturerna av en primär alkohol och en sekundär - och jämför med aldehyd/keton, ser du någon trend?

 

Väteatomer avges väldigt sällan, då en enstaka väteatom motsvarar en radikal - den har en oparad elektron, och är tokreaktiv. Istället flyttas ofta en hydridjon, d.v.s. en vätekärna med två elektroner, vid t.ex. oxidationer/reduktioner. 

motettaimatte5 40
Postad: 13 feb 14:46

Jag har ingen kemi bok, bara några saker att läsa på nätet. Därför har jag inte 100% koll på hur det fungerar med oxidation/reduktioner av alkoholer. Men jag ska se vad jag hittar på nätet. 

Om man oxiderar en primär alkohol så bildas det en aldehyd eller en karboxylsyra.

Om man oxiderar en sekundär alkohol så bildas en keton.

Om man försöker oxidera en tertiär alkohol, så händer ingenting förrän man tar i så hårt att hela kolskelettet går sönder.

motettaimatte5 40
Postad: 13 feb 16:27

Tack!

Svara Avbryt
Close