2 svar
80 visningar
DoftenAvRosen 153 – Fd. Medlem
Postad: 3 apr 2020 07:48

Organisk Kemi

I en undersökning denaturerades flytande ägg med HCI och jag hade i uppgift att renaturera ägget. Men blev osäker om man ska ha NaOH eller vatten. Eftersom äggets pH värde var 9

Jag antar att du menar HCl (notera att det är ett litet L och inte ett stort i, dvs Cl som i "klor").

Troligen är detta lite av en kuggfråga. Det är i princip omöjligt att återskapa ett protein som har blivit denaturerat på det där sättet.

Vad är HCI gör ett ämne - något som består av en väteatom, en kolatom och en jodatom? Jag har aldrig hört talas om ett sådant ämne. Gissningsvis menar du HCl, men det spelar stor roll med litet l eller stort I!

Vilket pH har det denaturerade ägget?

Jag googlade på "pH egg white" och första träffen sa: "Egg white is naturally alkaline with an initial pH of 7.6–7.9 but in storage the loss of carbon dioxide by diffusion through the shell increases the pH of the egg white up to about 9.7 with age." Ditt värde på äggets pH verkar alltså vara för ett väldigt gammalt ägg, och bara för äggvitan. (The pH of a fresh egg yolk is about 6.0 and increases to 6.4 to 6.9 during storage.)

Jag har svårt att tro att det går att o-göra en syratillsats och få tillbaka fräsch äggvita. Det går i alla fall inte att göra ett kokt ägg okokt.

Svara Avbryt
Close