5 svar
35 visningar
Quacker 406
Postad: 15 apr 2019 Redigerad: 15 apr 2019

Organisk kemi, att laborera

Liten fundering: man labbar på grundkursen med ämnen som har hyfsat obehaglig riskanalys. Men hur farligt är det egentligen?

Om man tex har ngt med Brom eller Klor, eller ett ämne som står "ska ej inhaleras", och man jobbar med de försöksuppställningar som ofta finns just i grundkurserna?

 

Lite kommer frågan av att flaskor med eter står framme på bänkar, rummet luktar eter, aceton, med mera.

Elever som torkar av spatlar och annat på rockärmar eller med händerna, och tar ju sedan i saker andra tar i, osv.

Eller är riskanalysens innehåll med H och P-fraser för större doser på hud och vid oralt intag samt med näsan ner i flaskorna?

Lägg din fråga på rätt nivå, det underlättar för oss som svarar. Vi formulerar oss olika om vi tror att det är en högstadieelev som ställer frågan eller om det är en universitetsstudent. /moderator

Quacker 406
Postad: 15 apr 2019 Redigerad: 15 apr 2019

Ber om ursäkt - tänkte det tillhörde allmänna diskussioner.

Teraeagle 6880 – Moderator
Postad: 15 apr 2019

Man gör ju riskanalyser just för att förebygga olyckor och minska hälsoriskerna. Om ni har öppna flaskor med eter och liknande utanför dragskåp så är det helt klart bristande säkerhetstänk. Sen ska man nog inte överdriva riskerna av att vid enstaka tillfällen utsättas för låga halter av ämnena. Näsan är ganska känslig och kan detektera väldigt låga koncentrationer av många ämnen i luften. Oftast är det ämnena som inte luktar som är farligast just eftersom de är svårare att upptäcka.

Quacker 406
Postad: 15 apr 2019

Men frågorna jag ställde, om tex hur riskanalyser gäller (tex näsa över flaska/även ångor utspridda i ett rum). Liksom kan det påverka en? (Och oavsett vad man annars i dagen möter tex som avgaser eller tungmetaller i mat - jag undrar ändå OM detta)

Teraeagle 6880 – Moderator
Postad: 16 apr 2019

Vad är det egentligen du undrar? Ifall det är hälsoskadligt att sniffa på kemikalier och att andas in avgaser? Svaret är ja. Men som jag skrev förut handlar det om hur ofta du utsätts och vilket ämne det handlar om. Vätecyanid är dödligt farligt även vid låga koncentrationer medan det har en mer långsiktig påverkan på hälsan att t ex utsätta huden för tungmetaller. 

Svara Avbryt
Close