4 svar
21 visningar
moniyo är nöjd med hjälpen
moniyo 8
Postad: 23 nov 09:43

Organisk kemi ; Isomeri

Hej! Jag undrar hur man kan ta reda på om ämnet är en cis eller trans. Det finns ingenting i boken om riktlinjer man ska gå efter. Tack så mycket på förhand.

tindra03 341
Postad: 23 nov 09:57

Från Wikipedia:

Geometrisk isomeri eller cis-trans-isomeri, uppstår till följd av att atomer kan ta olika konfiguration vid en dubbelbindning. Vid acykliska föreningar anges föreningarnas stereostruktur med hjälp av prefixen E (av ty. Entgegen, (e)mot) eller trans och Z (av ty. Zusammen, tillsammans) eller cis. I molekyler med fler än 2 funktionella grupper prioriteras de ämnen med högst grupp-nummer eller utifrån en prioriteringslista. När dessa ämnen är på samma sida betecknas dessa med Z.

--------

Du har fri rotation vid en enkelbindning, men den är låst vid en dubbelbindning. Om du får namnet finns cis eler trans med. Får du en bild kan du avgöra cis eller trans utifån bilden

moniyo 8
Postad: 23 nov 10:07

Hej! Det var denna fråga.  Jag förstod vad du menar men det du skrev. Men finns det finns vissa ämnen som lättare att vrida sig. Hur ska jag veta 1.2 dibromoeten skrivs på ett cis eller trans isomeri. Tack

Det är meningen att du skall avgöra OM ett visst ämne kan förekomma i två olika former, cis och trans. Då behävs det dels att det finns en dubbelbindning i molekylen (där kan du utesluta två av ämnena) och att båda kolatomerna i dubbelbindningen binder till två OLIKA grupper (där kan du utesluta ett ämne till). Då har du bara två ämnen kvar, så du är klar med uppgiften.

moniyo 8
Postad: 25 nov 19:15

Tack!

Svara Avbryt
Close