1 svar
648 visningar
Alexandram. 1 – Fd. Medlem
Postad: 28 okt 2021 15:37

Osmos i rödlök

Hej! Jag har en labbrapport jag ska skriva om osmos i rödlök. Vårt experiment gick ut på att hälla 6 olika procentiga saltlösningar (1%, 5%, 10%, 15%, 20%, och 40% NaCl) på epidermisen på en rödlök och se hur osmos tar sig fram, de vill säga hur cellerna ändrar sig beroende på hur mycket saltlösning de fått i sig. Jag fick dock inte fram några bra resultatet och kunde inte heller dessvärre få hjälp av läraren. Jag vet alltså inte vad det ska bli för skillnad på alla de olika? Jag ser en klar förändring på 40% (att det blivit mellanrum mellan cellerna och ändrat form) men på de andra procentiga saltlösningar ser jag inte så mycket skillnad. Min fråga är alltså vad skillnaden är beroende på hur mycket saltvattenlösning mellan lägger på en lökbit samt hur mycket socker en rödlök innehåller, med hjälp av undersökningen? 

mag1 9169
Postad: 30 okt 2021 21:27
Alexandram. skrev:

Hej! Jag har en labbrapport jag ska skriva om osmos i rödlök. Vårt experiment gick ut på att hälla 6 olika procentiga saltlösningar (1%, 5%, 10%, 15%, 20%, och 40% NaCl) på epidermisen på en rödlök och se hur osmos tar sig fram, de vill säga hur cellerna ändrar sig beroende på hur mycket saltlösning de fått i sig. Jag fick dock inte fram några bra resultatet och kunde inte heller dessvärre få hjälp av läraren. Jag vet alltså inte vad det ska bli för skillnad på alla de olika?

Be en klasskompis som också genomfört samma laboration att få se dennes resultat, så har du något att jämföra med, och diskutera vad skillnaderna kan beror på.

 

Min fråga är alltså vad skillnaden är beroende på hur mycket saltvattenlösning mellan lägger på en lökbit samt hur mycket socker en rödlök innehåller, med hjälp av undersökningen? 

Jag har svårt att tolka vad du faktiskt vill veta. Kan du formulera om frågan så blir det lättare för (i alla fall mig) att svara.

Svara Avbryt
Close