5 svar
32 visningar
patte69 8
Postad: 17 sep 10:55

Osmos labb

hej, jag har gjort labben om osmos i Bio2, tre bägare med potatisstavar i bägare 1 inget bägare 2, 1 tsk salt och bägare 3  4 tsk salt. Har fått fram resultatet den i bägare 1 utan salt blev hårdare inget mer, bägare 2 blev mjuk och krympt men bägare 3 blev svart (?) och krympts och skall skriva varför det blev som det blev men har helt fastnat nu när jag skriver diskussionen, skulle uppskatta jättemycket om jag kunde få hjälp 

patte69 skrev:

hej, jag har gjort labben om osmos i Bio2, tre bägare med potatisstavar i bägare 1 inget bägare 2, 1 tsk salt och bägare 3  4 tsk salt. Har fått fram resultatet den i bägare 1 utan salt blev hårdare inget mer, bägare 2 blev mjuk och krympt men bägare 3 blev svart (?) och krympts och skall skriva varför det blev som det blev men har helt fastnat nu när jag skriver diskussionen, skulle uppskatta jättemycket om jag kunde få hjälp 

Vad tror du hände i de olika fallen? Tänk på att labben handlar om osmos! Går vattnet in i cellerna eller ut ur cellerna om potatisbiten blev hårdare? Går vattnet in i cellerna eller ut ur cellerna om potatisbiten krympte och blev sladdrig? 

patte69 8
Postad: 17 sep 11:04
Smaragdalena skrev:
patte69 skrev:

hej, jag har gjort labben om osmos i Bio2, tre bägare med potatisstavar i bägare 1 inget bägare 2, 1 tsk salt och bägare 3  4 tsk salt. Har fått fram resultatet den i bägare 1 utan salt blev hårdare inget mer, bägare 2 blev mjuk och krympt men bägare 3 blev svart (?) och krympts och skall skriva varför det blev som det blev men har helt fastnat nu när jag skriver diskussionen, skulle uppskatta jättemycket om jag kunde få hjälp 

Vad tror du hände i de olika fallen? Tänk på att labben handlar om osmos! Går vattnet in i cellerna eller ut ur cellerna om potatisbiten blev hårdare? Går vattnet in i cellerna eller ut ur cellerna om potatisbiten krympte och blev sladdrig? 

Den gick antagligen in i potatisen som blev hård tanke på det med koncentrationen av salt är så låg att den flödar in eller tänker jag fel? och den flödade ut alltså skrumpnade den för saltet va högre 

Du verkar tänka rätt. Koncentrationen av salt i själva potatisen verkar alltså ligga mellan 0 och "1 tsk salt/bägare".

patte69 8
Postad: 17 sep 11:11
Smaragdalena skrev:

Du verkar tänka rätt. Koncentrationen av salt i själva potatisen verkar alltså ligga mellan 0 och "1 tsk salt/bägare".

Men varför blev potatisen svart? Tycker det verkar lite ologiskt eller va det för mycket salt för den så alla celler dog eller något? 

patte69 8
Postad: 17 sep 11:11
Smaragdalena skrev:

Du verkar tänka rätt. Koncentrationen av salt i själva potatisen verkar alltså ligga mellan 0 och "1 tsk salt/bägare".

tack för hjälp föresten :) 

Svara Avbryt
Close