1 svar
350 visningar
Naturaretyvärr1 456
Postad: 23 okt 2021 12:02

Osmosiskt tryck

HejHej!

Jag förstrå vad osmos är, dvs att vatten vill jämna ut sin koncentration. Vilket gör att det diffunderar för att jämna ut vattenpotenital. Men jag funderar på hur man kan se det osmotiska trycket i det verkliga livet. 

Jag förstår faktan, att för att vattnet inte ska diffundera så krävs ett osmotiskt tryck och att desto större koncentrationsskilnnad det är i vattnet desto större blir det osmotiska trycket.

Men om man du ska tillämpa detta i ett verkligt scenario, vad skulle då osmos kunna gälla och hur kan man se det osmotiska trycket i en sådan situation? 

mag1 7627
Postad: 24 okt 2021 21:40

Ett exempel på osmos är när krukväxter slokat och hänger, och de sedan vattnas och reser på sig. Då sker osmos genom att vatten dras in i växten celler, som har kan binda mer vatten än de har när de slokat. Och med mera vatten inuti cellerna, ökar trycket inuti och volymen ökar lite - vilket resulterar i att växten återigen sträcker på sig.

Ett annat exempel är när mat torkas med salt, t.ex. när sill saltas. Då sker osmos genom att vatten dras ut ur fiskens celler till saltet runt om.

Svara Avbryt
Close