6 svar
53 visningar
hjälp1234 20
Postad: 9 okt 2020

Osmotiskt tryck

Hej, har gjort en labb där frågeställningen är:

vid vilka koncentrationer har salt respektive socker samma osmotiska tryck som potatis? 

Instruktionerna:an behöver vatten, salt, socker, flera dricksglas, köksvåg eller hushållsmått samt mätglas. Förbered lösningar i olika koncentrationer av salt respektive socker. Skär en potatis i små stavar, ca 50-70 mm långa. Mät varje enskild stav i lämpligt mått (vikt, längd eller volym) anteckna deras värden. Lägg 3-5 stavar i varje glas med de olika koncentrationerna; välj 0 g, 1 g, 2 g, 5 g, 10 g, 20 g, 50 g, 100 g salt eller socker per 1 dl vatten. Vänta ca 2 timmar. Mät stavarna igen och anteckna deras nya värden. Det blir enklare att tolka resultatet om man beräknar förändringen i procent. Se till att varje stav går att känna igen så att du inte blandar ihop mätvärden.

tänkte dubbelkolla här så jag tänkt rätt, jag tänker att när förändringen hos potatisen är 0% har de samma osmotiska tryck, stämmer det?

Qetsiyah 4538
Postad: 9 okt 2020 Redigerad: 9 okt 2020
hjälp1234 skrev:

tänkte dubbelkolla här så jag tänkt rätt, jag tänker att när förändringen hos potatisen är 0% har de samma osmotiska tryck, stämmer det?

Mer specifikt med potatisens cytoplasma, och mer specifikt förändringen av volymen, men ja, det stämmer.

Det är bättre att mäta massa, men av praktiska skäl så kör på volym. Innan vägning behöver ni torka av potatisbitarna (med papper tex), och risken är att ni torkar ut potatisbiten då.

Jag gjorde exakt denna labb, men då väntade vi i 24 h... Jag tror det är bättre. Och varför räknar ni inte med mol? Det gör det enklare att dra slutsatsen ni förväntas dra i denna labb.

Det verkar riktigt.

hjälp1234 20
Postad: 9 okt 2020 Redigerad: 9 okt 2020
Qetsiyah skrev:
hjälp1234 skrev:

tänkte dubbelkolla här så jag tänkt rätt, jag tänker att när förändringen hos potatisen är 0% har de samma osmotiska tryck, stämmer det?

Mer specifikt med potatisens cytoplasma, och mer specifikt förändringen av volymen, men ja, det stämmer.

Det är bättre att mäta massa, men av praktiska skäl så kör på volym. Innan vägning behöver ni torka av potatisbitarna (med papper tex), och risken är att ni torkar ut potatisbiten då.

Jag gjorde exakt denna labb, men då väntade vi i 24 h... Jag tror det är bättre. Och varför räknar ni inte med mol? Det gör det enklare att dra slutsatsen ni förväntas dra i denna labb.

Jag har ju fått instruktioner av min lärare, förklara gärna varför du tycker så, då kan jag ta med det i felkällor. 

Tack

Qetsiyah 4538
Postad: 10 okt 2020

Det lät som att du fick välja mellan att mäta volym massa och mängd, välj volym.

Desto längre man väntar, desto säkrare kan man va på att jämvikt har ställt in sig mellan potatiscellerna och omgivningen, speciellt om du skurit tjocka potatisstavar.

Det där med mol eller gram kommer du inse senare, det innebär bara några extra beräkningar, ingen big deal. Om du vill att jag spoilar labben kan jag göra det och förklara varför.

hjälp1234 20
Postad: 10 okt 2020

Jag har redan genomfört den, blir lite osäker då det är biologi. Ser inte att det ska vara några uträkningar? Bortsett från förändringen i %. 

Qetsiyah 4538
Postad: 10 okt 2020

Nu vet jag inte vad instruktionerna är, men meningen med att jämföra socker med salt är att salt bidrar dubbellt till det osmotiska trycket. Det handlar alltså om antalet partiklar, så det är bra att räkna med substansmängd.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Osmotic_concentration

Svara Avbryt
Close