2 svar
44 visningar
Stenenbert 212
Postad: 9 jun 21:41 Redigerad: 9 jun 21:43

Otydlig uppgift

Hej! Jag lyckas inte lösa uppgiften. Facit säger B.

Det första jag gör när jag försöker lösa uppgiften är att helt utesluta D och E. Detta eftersom om man kollar på Haralds bil så har inte friktionskraften åt vänster ökat vilket den borde ha gjort efter den tillagda tyngden på taket. 

Så nu har vi A, B, C kvar. Men jag vet inte vilken som är rätt. Först och främst vet jag inte ens om repet är masslöst. Om det skulle vara fallet, alltså att repet antas sakna massa, måste spännkrafterna alltid vara lika i repet (även om repet accelererar) så B blir rätt svar. 

Men säg då att repet antas inte masslöst. Då tycker jag att A är ett rimligare svar.

Tacksam för hjälp.

SeriousCephalopod 2172
Postad: 9 jun 22:08 Redigerad: 9 jun 22:10

Jag är med på vad du säger, att repet också måste accellereras och således har en resultant. Men här måste du tänka på rimlighet i skala. 

Även om krafterna i ändarna på repet är lite olika så är deras olikhet med rimlig massa på repet inget som bör synas i en någorlunda skalenlig bild.

Att välja A är även lite problematiskt i det att resultanterna på de individuella bilarna ser ut att vara lika stora, men om så är fallet så har de ju olika accellerationer iochmed att de har väldigt olika massor. Vilket bryter premissen att sammanlänkade kroppar har samma accellerationer. 

Medan både A och B är någorlunda rimliga, om man lämnar det öppet att repet är väldigt tungt, så är B fortfarande det mer rimliga av de två. Särskilt som reps massor generellt är mycket mindre än bilars massor, vilket är en förkunskap man får ta med in i problemet. 

PATENTERAMERA 2528
Postad: 9 jun 22:09

Bra tänkt. Problemställaren har nog tänkt sig att repet har försumbar massa jämfört med massan av bilarna och elefanten (!!). Så man skall nog anta att repets massa kan approximeras som noll i sammanhanget.

Men om massan hos repet inte kan försummas, vilken bild blir det då?

Svara Avbryt
Close