2 svar
20 visningar
2004em 4
Postad: 24 nov 17:17

Överföring av impuls

"En person tappar en blomkruka som väger 2,2 kg ut genom ett fönster som ligger 8,2 m över gatan. Blomkrukan faller rakt ned på ett biltak, bromsas upp nästan omedelbart och blir liggande på biltaket. Bilen är 1,5 m hög. Hur stor impuls överförs till bilen?"

 

Förstår inte riktigt det där med överföring av impuls? Tänker själv att eftersom man har två höjder så kan man räkna ut blomkrukans lägesenergi för båda lägena och att skillnaden i lägesenergi är det som överförs till bilen. Men är det en impuls då, har för mig att det är en skillnad i rörelsemängd men den har man ju inte? Förstår inte riktigt hur jag ska göra, finns inget facit till detta heller så kan inte kolla där. 

SeriousCephalopod 2193
Postad: 24 nov 17:19

Om du beräknar rörelseenergin K precis innan den träffar bilen kan du beräkna dess hastighet v och mha dess hastighet kan du beräkna dess rörelsemängd p = mv

När den är i vila har den ingen rörelsemängd, så rörelsemängden den hade precis innan den träffade bilen försvann någonstans. Att säga att den överfördes till bilen är lite knäppt att fokusera på men ta och beräkna mv precis innan den träffar bilen så är du klar.

2004em 4
Postad: 24 nov 17:30

Såklart, tack!! En till fråga dock. Eftersom blomkrukan fortfarande är 1,5 m upp när den landat, betyder det att den har kvar lite lägesenergi? Ska jag isåfall räkna med den, så det blir: mg*8,5 = (mv^2)/2 +mg*1,5. Eller struntar jag i den och ställer bara upp mgh = (mv^2)/2? 

Svara Avbryt
Close