1 svar
28 visningar
bajen_e är nöjd med hjälpen!
bajen_e 10
Postad: 1 okt 2020

Övergångsmetaller- kan de vara ädelgaser?

Hej, 

Jag har prov imorgon och har vridit och vänt på ifall övergångsmetallerna, de som har 8 valenselektroner i sitt skal, har uppnått ädelgasstruktur med tanke på att deras skal är fullt med de 8 elektronerna? Och därmed, kan övergångsmetallerna från grupp 3-12, ha hög eller låg elektronegativitet?

Atomer som har 1-3 valenselektroner i sitt skal har förmågan att avge sina elektroner då det kräver låg joniseringsenergi. Men eftersom dessa övergångsmetaller tex järn har mer än tre valenselektroner så borde den ju ha hög elektronegativitet, bortsett från att just järn inte kan reagera med andra ämnen med denna elektronkonfiguration. Jag syftar mer på de övergångsmetaller mellan 4-7 valenselektroner? Är det samma sak som ädelgaserna och halogenerna? 

Tacksam för snabbt svar. Om detta förklarande var otydligt så ber jag att ställa följdfrågor. 

Välkommen till Pluggakuten!

Nej, övergångsmetallerna är inte några gaser. De är metaller - det hörs på namnet "övergångsmetaller". Alla metaller har egenskapen att kunna avge en eller flera elektroner och bilda positiva joner. Dessutom har metaller metallglans, är smidbara och är bra ledare för elektricitet och värme.

Var detta svar på dina frågor?

Svara Avbryt
Close