3 svar
1390 visningar
Horsepower 490
Postad: 26 aug 2018

Överskotts-DNA

Hej, jag fattar inte detta:

Överskotts-DNA kan liknas vid legobitar, de kan flyttas och sättas ihop till en variation av nya gener vilket ökar artens överlevnad.

Två frågor:

1. Kan Överskotts-DNA flytta på sig och tillsammans till andra överskott bilda ett "nytt" DNA som i sin tur ger upphov till proteiner och därav gener?

2. Hur ökar det artens överlevnad?

Tacksam för svar!

//Horsepower

Horsepower 490
Postad: 27 aug 2018

TAcksam för svar!

Allend 3
Postad: 11 feb 2021

Har du kommit fram till något?

mag1 1529
Postad: 11 feb 2021

Den största delen av vår arvsmassa/genom är DNA som inte kodar för proteiner (så kallat icke-kodande DNA). Det är kanske det som "överskotts-DNA" syftade på men just överskotts-DNA är inget vanligt använt namn. Bland det icke-kodande DNA finns RNA-molekyler som inte kodar för proteiner (t.ex. tRNA, ribosomalt RNA, regulatoriskt RNA). Även s.k. skräp-DNA (från engelskans "junk-DNA") används för att beskriva en del av detta icke-kodande DNA,

Som svar på frågorna:

1. Ja delar av det kodande DNA kan flyttas, om det finns DNA sekvenser på varje sida som tillåter detta. Då kan en s.k. transposon bildas, som kan flyttas till en annan del av genomet. Ganska mycket av det icke-kodande DNA innehåller (rester) av transposoner. Under evolutionen av ett protein X kan det i ett tidigt skede inträffat att en del av en gen som kodar för ett annat protein, hamnat vid genen för protein X - och en ny form X2 uppstått.

2. Om denna ny kombinationen X2 medför en ökad anpassningsförmåga (kanske en bakterie kunde få mer energi, eller mindre DNA-skador) eller en ökad fitness för den individen så kan det mycket väl bidra till att det ökar artens överlevnad - det är precis på detta vis som en del av våra egna proteiner har utvecklats.

Svara Avbryt
Close