2 svar
36 visningar
MrBlip 149
Postad: 18 jan 2021 Redigerad: 18 jan 2021

Överslagsräkning

Hej, i kapitlet om överslagsräkning på matteboken.se så står det att man både vid subtraktion, addition och multiplikation ska avrunda till närmsta tiopotens. Men sen i multiplikation-exemplet så avrundar dom:

3,4 x 44 till 3 x 40

Hade talet 3,4 avrundats till närmsta tiopotens så hade det väl blivit noll?

https://www.matteboken.se/lektioner/matte-1/tal/overslagsrakning

:S 

Laguna 13366
Postad: 18 jan 2021

Närmaste tiopotens skulle vara antingen 1 eller 10. De följer inte sitt eget råd, och det är väl lika bra det, det är ofta onödigt grovt. Men om man har en massa olika tiopotenser inblandade kan det vara bra. 

Tomten 85
Postad: 19 jan 2021

När du får 0 hur tänker du då?  Laguna påpekar att 0 är onödigt grovt och troligen är det så, men vi vet inte, för exemplet du hänvisar till inte är kopplat till någon verklighetsbeskrivning utan det är bara av typen "Avrunda följande.." Avrundning bör alltid vara kopplat till någon verklighet, för annars vet man inte med vilken exakthet man ska svara och då kan det bli så tokigt som du beskriver. Om det t ex är mätningar som ligger till grund för ett resultat, så bör detta resultat anges med hänsyn till noggrannheten i mätningarna. I sin mest vetenskapliga form skrivs värdena med angiven tolerans.

Svara Avbryt
Close