8 svar
56 visningar
Davde är nöjd med hjälpen!
Davde 15
Postad: 8 sep 2020

Oxalsyra

Oxalkyla består ju av 2 karboxylgrupper, men innehåller ingen kolvätekedja. Är det ändå en organisk syra trots avsaknaden av kolvätekedja?

Det finns en kolvätekedja, som innehåller de båda kolen i karboxylgrupperna. Dessutom är myrsyra en organisk syra, trots att den bara innehåller ett enda kol.

Davde 15
Postad: 8 sep 2020

Va? Nu fattar jag inte riktigt. Hur kan det finnas en kolvätekedja i 2 karboxylgrupper? 

Kolatomerna är bundna till varandra, det spelar ingen roll att det inte sitter några väteatomer på dem. Det kanske var ett dumt ordval att kalla det kolvätekedja.

Davde 15
Postad: 8 sep 2020

Tack nu förstår jag!

Jag har en till fråga:

Min lärare sa att alkoholer inte är organiska syror, men på Wikipedia stod det att alkoholer är organiska syror. Vad gäller egentligen?

Din lärare har rätt. Kan du länka till den Wikipediasida där det felaktoga påståendet står, så att jag kan rätta till det?

Davde 15
Postad: 9 sep 2020

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Organisk_syra 

Om man läser kemi på grundskole- och gymnasienivå är syror i stort sett de ämnen som bildar oxoniumjoner när de reagerar med vatten. I så fall är inte alkohol en syra. På universitetsnivå generaliserar man och säger att alla ämnen som kan avge en vätejon till något ämne som kan ta upp den är syror. I så fall är alkohol en syra, men det måste vara något som är mycket bättre på att dra till sig protoner än vad vattenmolekyler är för att alkoholen skall kunna avge sin proton. Om du klickar dig vidare till sodan om alkoholer så står det inte där att alkoholer är syror. På engelska Wikipedia står det bättre - där står det att OH-gruppen i alkoholer kan fungera som en syra, men att den är väldigt svag.

Davde 15
Postad: 9 sep 2020

Tack för redogörelsen!

Svara Avbryt
Close