Oxidation av en flervärd alkohol
Hur fungerar oxidation av en flervärdig alkohol?
Vilken alkohol undrar du om? Och hur långt har du själv kommit?
Det blir mycket enklare att ge ett direkt svar när du först beskrivit hur långt du kommit.
Är en allmän fråga. Vi har lärt oss om oxidation av primär, sekundär, tetriär alkohol men inte om flervärdiga
Okej.
I en flervärd alkohol kan en eller flera hydroxigrupper oxideras, till motsvarande aldehyd/keton beroende på om det är en primär eller sekundär alkohol. Och aldehyden kan oxideras vidare karboxylsyra (men inte ketonen). Har den flervärdiga alkoholer tertiära hydroxigrupper, så kan dessa tertiära alkoholgrupper inte oxideras utan att kolkedjan bryts - precis som för "vanliga" tertiära alkoholer.
När en flervärd alkohol oxideras, och en eller flera karboxylsyragrupper bildas, ökar risken att molekylen sönderfaller genom att bindningen till karboxylsyragruppen bryts och denna grupp lämnar som koldioxid.
Den vanligaste flervärda alkoholen vi har i kroppen är glycerol (propantriol), som finns i bl.a. fosfolipidernas huvudgrupper, fetternas triacylglyceroler, och från dessa kan glycerolen gå in i bl.a. glykolysen (via glyceraldehyd-3-fosfat, eller dihydroxyacetonfosfat). Bilden nedan översiktligt produkter som kan bildas genom oxidation av oxidation.

Andra flervärda alkoholer vi kommer i kontakt med är t.ex. sorbitol och maltitol.
mag1 skrev:Okej.
I en flervärd alkohol kan en eller flera hydroxigrupper oxideras, till motsvarande aldehyd/keton beroende på om det är en primär eller sekundär alkohol. Och aldehyden kan oxideras vidare karboxylsyra (men inte ketonen). Har den flervärdiga alkoholer tertiära hydroxigrupper, så kan dessa tertiära alkoholgrupper inte oxideras utan att kolkedjan bryts - precis som för "vanliga" tertiära alkoholer.
När en flervärd alkohol oxideras, och en eller flera karboxylsyragrupper bildas, ökar risken att molekylen sönderfaller genom att bindningen till karboxylsyragruppen bryts och denna grupp lämnar som koldioxid.
Den vanligaste flervärda alkoholen vi har i kroppen är glycerol (propantriol), som finns i bl.a. fosfolipidernas huvudgrupper, fetternas triacylglyceroler, och från dessa kan glycerolen gå in i bl.a. glykolysen (via glyceraldehyd-3-fosfat, eller dihydroxyacetonfosfat). Bilden nedan översiktligt produkter som kan bildas genom oxidation av oxidation.
Andra flervärda alkoholer vi kommer i kontakt med är t.ex. sorbitol och maltitol.
Tack!