4 svar
351 visningar
Saraaan3 är nöjd med hjälpen
Saraaan3 4 – Fd. Medlem
Postad: 22 okt 2020 18:50

Pappersförpackning sämre än plastförpackning

Hej! Jag har svårt för en fråga som förmodligen kommer komma på teknik provet imorn,

Förklara och resonera på vilka sätt det kan vara sämre med en pappersförpackning till en vara/produkt som produceras istället för att göra en förpackning i plast (försök att beskriva livscykeln utav förpackningen), när kan en pappersförpackning vara sämre än plast? Hur påverkar den miljön, på vilka sätt?

 

Jag tänker att man använder mer mängd vatten och energi när man tillverkar papper, än plast. Så då är ju pappersförpackning kanske sämre att använda då.

Men jag vet inte vad jag kan skriva mer

Teraeagle 20410 – Moderator
Postad: 22 okt 2020 19:05

Hur många gånger brukar man använda en plastpåse (typ ICA-kasse) och hur många gånger använder man en papperspåse? Vad händer om man använder dem i en blöt miljö, till exempel utomhus?

Smaragdalena 79195 – Lärare
Postad: 22 okt 2020 23:44

När det var plastpåsar till frukten tog jag en ny varje gång (de återavnädesofta till att exempelvis lägga smörgåsar i).Nu när det är papperspåsar använder jag samma påse flera gånger. Jag tror att det beror ganska mycket på att etiketten satt jättehårt på plastpåsen, men lossnar lätt från papperspåsen. Det skulle inte ha känts bra att ta med sig påsar med etiketter på in i affären.

En annan aspekt att ta med är hur användningen påverkas av materialet. Ett klassiskt exempel är papperssugrör. Även om tanken är god, plastsugrör som hamnar i havet kan ställa till med en massa trubbel, går det inte att komma ifrån ett stort problem med papperssugrör: De suger. De blöts upp av både dryck och saliv, och för den som vill/behöver dricka en dryck genom sugrör krävs då minst två sugrör, eftersom papperssugrören ganska snabbt blir mjuka och svåra att använda. Självklart är det inte hela världen för de flesta, man kan dricka sin dryck utan sugrör, men exemplet talar ändå för ett problem med pappersprodukter. 

Sedan ska det även nämnas att plast är lufttät och extremt formbar, vilket pappersförpackningar har svårare för att uppnå. Resultatet kan då bli att mer material går åt för att förpacka en gurka i papper än i plast, och slutresultatet blir ändå inte lika bra. 

Detta är inte för att helt rata pappersförpackningar, verkligen inte, men för att belysa att materialen har olika för- och nackdelar. Vad det gäller plast i haven skulle det ju inte vara något särskilt stort problem om vi människor lät bli att kasta sopor i haven, men dels är det svårt att få till, och dels är havsplast inte det enda problemet med plastförpackningar. 

Lycka till på provet idag! :)

Niro 215 – Fd. Medlem
Postad: 29 okt 2020 23:01

För 50 år sedan så fanns det en kampanj som hette "Håll Sverige Rent"

Det gick i stort ut på att förklara för folk att man inte skulle kasta skräp i naturen. Samtidigt så besprutade man åkrar med DDT och grävde ner gifttunnor så de inte syntes.

Om jag kastar en glasspinne eller ett bananskal i naturen så kan det brytas ner.

Vi behöver inte åka till kusten för att handgripligen kasta plast i havet. Om vi kastar det på gatan så kommer vinden och våra vattendrag att transportera det till havet.

Svara Avbryt
Close