1 svar
25 visningar
jeessicarlsson 57
Postad: 15 mar 18:44

Passningsbild med toleranser

Hejsan

 

Jag håller på med en rittekniksuppgift där jag ska göra två passningbilder på axlar och kullager. Men försöker förstå hur jag ska rita upp de. Det ska vara greppassning.

Kullagret är ett spårkullager från Skf med deras egna tolerans på p6, som jag inte minns hur jag kollade upp vad de innebär. Både axeln och kullagret har diameter 50. Axeln har en ytjämhet på 8 och jag satte toleransen till k6.  Finns de någon som är bra på sånt här som skulle kunna hjälpa mig

CurtJ 1148
Postad: 18 mar 23:40

Toleranser behövs för att det är svårt att tillverka detaljer efter exakta mått. Det man gör som konstruktör är att man säger att t ex en axels diameter skall ligga mellan ett max- och minmått. Vid tillverkning kan man sen med instrument kontrollera att den tillverkade detaljen ligger inom de angivna måtten. 

Toleranser definieras i en standard (eller fler eg) som är internationell, dvs alla i världen använder den. Det är viktigt när man tillverkar detaljer på olika ställen och dessa sen ska passa i varandra.

När man konstruerar en maskindetalj så sätter man den nödvändiga toleransen beroende på vilket typ av passning man vill ha. Om man vill ha ett grepp mellan en axel och ett hål så sätter man toleransen på axel och hål så att axeln alltid är större än hålet och beroende på hur mycket moment greppet ska överföra så sätter man toleranserna så greppet minst klarar av att överföra  momentet utan att glida. En annan detalj kan vara gjord för att kunna röra sig och då sätter man toleransen så att man maxdiameter på axel alltid är mindre än mindiameter på hål. 

Man sätter en toleransgrad som du har gjort på din axel till k6. Axlar har små bokstäver och hål har stora bokstäver. 

Standarden presenteras i tabeller där avmåtten (max och min avvikelse från basmåttet) anges för intervall av diametrar för olika toleransgrader. Tabellerna finns på nätet, ett exempel på det är toleranstabell där du går in med basmåttet (50mm i ditt fall) och då ger k6 dig +18/+2 micrometer. Det innebär att axeln ska tillverkas så att dess diameter är mellan 50,002-50.018 mm. Om kullagret har toleransgran P6 (obs stort P) så innebär det att innerdiameter på lagret har avmåttet 0/-10 enligt tabellen dvs innerdiametern ligger mellan 49,090-50,000 och din axel kommer alltid att vara större än hålet i lagret. Greppet är minst 2 micrometer. Ett lager överför ju inget moment så då är greppet så litet som möjligt för att garantera att det inte glappar men så lätt som möjligt att montera. Nu är just lager lite mer komplicerat för där har man fler toleranser än just axel/hål och det kan vara så att P6 avser det man kallar löpnoggrannhet vilket bestämmer tolernaser mellan kulor/rullar och rullbanor, dvs det som är inuti lagret. Det borde framgå av din beskrivning. 

Det finns lite mer att fundera på när det gäller toleranser men det här är grunderna. Hör av dig om du behöver mer information. 

Svara Avbryt
Close