6 svar
100 visningar
jagärtrög 4
Postad: 6 okt 2020 Redigerad: 6 okt 2020

Pasteur

Länge trodde människan på Uralstring, d.v.s. att liv kunde uppstå från inget alls. Gör ett enklare försök likt det som Pasteur gjorde för att visa att teorin om uralstring inte stämmer. Dvs visa att liv inte kan uppstå från ingenting. Redovisningen av ditt svar ska omfatta följande: 

Förklaring av ditt försök (variant av Pasteurs experiment). Ta bilder!
Beskrivning av vad du tror kommer hända (vilka typer av organismer kommer växa till i ditt försök?) 
Försöket kan avbrytas när du tydligt ser skillnad på de två försöken. Det måste alltså synas en skillnad. Annars får du börja om försöket på ett annat sätt. Observera att resultatet kommer att redovisas i nästa uppdrag. Ta bilder och anteckna!

Jag har blandat mjölk och fil i en glasburk och i den andra glasburken har jag hällt i kokt mjölk och fil! men hittar ingenstans om vilka skillnader det kommer bli eller vilka typer av organismer som kommer växa

SNÄLLA HJÄLP

Kokade du filen tillsammans med mjölken i den andra burken eller tillsatte du filen efteråt?

Det finns mjölksyrabakterier i filen (det brukar stå vilken sort om du kollar på innehållsförteckningen. Lactobacillus acidophilus är vanlig.) Mjölken innehåller laktos som bakterierna kan leva av och bakterierna bildar mjölksyra som sänker pH-värdet och får proteinerna i mjölken att koagulera och bli trögflytande. Då får man fil. 

Vad borde hända om du kokar filen och blandar den med mjölken?

jagärtrög 4
Postad: 6 okt 2020

jag är nog riktigt trög för jag vet inte, tänker att om man kokar filen så försvinner bakterier, men om du häller i mjölk så uppstår det bakterier igen eftersom bakterier kan leva på laktos ?

Det var det man trodde innan Pasteur gjorde sitt experiment. Han visade att liv inte uppstår ur tomma intet. Har du en gång dödat alla bakterier i filen (och mjölken), t.ex. genom upphettning, kommer de inte att börja leva igen. Sen kan det såklart komma in nya bakterier utifrån men det är en annan femma. Du får se till att ha locken åtskruvade. 

jagärtrög 4
Postad: 6 okt 2020

aha så om jag kokar filen så dör alla organismer och häller jag i mjölk så händer det ingenting för det kan inte börja leva igen?

Och i den andra som inte är kokad så kommer det växa fram bakterier

jagärtrög 4
Postad: 6 okt 2020

jag tänker om jag kokar fil och häller i en burk med lock och häller okokt fil i en burk med lock så borde man ju se skillnad? Kan ju inte växa något i den som kokat?

Så behöver jag inte blanda in mjölk

Teraeagle 11801 – Moderator
Postad: 6 okt 2020 Redigerad: 6 okt 2020

Burk 1: Mjölk + fil, ta t.ex. 2 dl mjölk och blanda med 2 msk fil.

Burk 2: Mjölk + fil som du har kokat, t.ex. genom att blanda 2 dl mjölk med 2 msk fil som du sedan kör in i micron ett par minuter

I burk 1 kommer bakterierna i filen att föröka sig och göra fil av mjölken. I burk 2 kommer ingenting att hända.

Kom ihåg att sätta lock på burkarna så att det inte kommer in några organismer utifrån. Låt dem stå i rumstemperatur 1-2 dagar och jämför dem sedan.

Svara Avbryt
Close