4 svar
305 visningar
Vandelay 6 – Fd. Medlem
Postad: 18 maj 2021 12:49

Pasteurs experiment

Hej, Har försökt lösa uppgiften där vi ska utföra ett experiment som bevisar att uralstring inte fungerar.

Har gett mig på buljongexperimentet där man först kokar och steriliserar redskapen i detta fall glasburkarna och sedan kokar upp blandningen av köttbuljong och vatten i 15 minuter och sedan häller upp i två flaskor där det ena flaskan försluts med lock och den andra inte. Som förväntat ganska snabbt blir den ena blandningen utan lock lite ljusare som borde tyda på att mikroorganismer utifrån har kommit i kontakt med innehållet och förändrat utseendet i blandningen.

Det har också uppstått som mindre vitaktiga runda härdar på ytan i blandningen även i flaskan som förslutits med lock?  Fast att flaskan har kokats och steriliserats. Vad består detta av? Är det mikroorganismer också? I så fall borde de inte ha eliminerats via kokningen av blandningen och steriliseringen av flaskorna? Hur lyckas man eliminera allt mögelangrepp i flaskan som även försluts med lock? Eller är det bara rester av buljongen som inte löses upp när blandningen svalnar eftersom det uppstår direkt efter buljongblandningen har svalnat och lägger sig på ytan. 

mag1 8932
Postad: 18 maj 2021 13:12

Hej och välkommen till pluggaktuten!

Lite svårt att besvara utan närmare beskrivning av de "vita härdarna". Är dessa runda diskar eller ludna? Det skulle mer likna mögel. 

Är härdarna små och ligger längs kanten av burken? Då kan det vara fett från buljongtärningen om flaskan stått kallt.

Har härdarna förändrats de senaste dagarna, blivit större?

Kan du kanske ta en bild och lägga upp här?

Vandelay 6 – Fd. Medlem
Postad: 18 maj 2021 18:04

De liknade mera vita små klumpar inte ludna. Har redan silat bort dessa genom ett kaffefilter så de är borta och de har ej kommit tillbaka. Anledningen till att jag blev lite frågande kring om det verkligen var mögel var att så fort jag kylde ner vätskan efter jag hettat upp buljongblandningen. cirka 10 min så syntes dom, på direkten så fort vätskan gick ner i temperatur. Det kanske mer talar för att det var fettklumpar? Oavsett vad har de ju inte växt fram efter en viss tid utan funnits från första början om jag tror rätt. Om det nu var mögel måste det väl också ha funnits från början i tillsatsen eftersom dom syntes direkt när blandningen gick ner i temperatur.(buljongen kyldes snabbt ned i kastrullen med lock i kallt vattenbad)

Smaragdalena 78405 – Lärare
Postad: 18 maj 2021 18:21

Det låter som fettdroppar.

mag1 8932
Postad: 18 maj 2021 21:12

Det låter definitivt som fettdroppar. Vore det mikroorganismer skulle de inte synas så snabbt (det tar flera dagar innan t.ex. mögel syns med blotta ögat), och skulle det vara mögel skulle det fortsätta växa även efter filtrering.

Även att de bildades så snabbt när temperaturen sjönk stämmer med fett (jämför med fettet i maten som när det kallnat blir fastare, och om matrester hamnar i kylskåpet syns ibland fettet ovanpå maten, pizzan kan bli lite matt/gråaktig i kylen).

Svara Avbryt
Close