3 svar
114 visningar
76ers är nöjd med hjälpen
76ers 3
Postad: 11 feb 2022 13:03

Pasteurs experiment fast med ekologiska råvaror?

Hej! Har utfört Pasteurs experiment framgångsrik, med hjälp av vanlig grönsaksbuljong och fick ut de väntade resultaten att mer baktierier bildades i min glasburk som inte var täckt.

Fick dock en följdfråga om hur resultatet hade kunnat se annorlunda ut om jag använde ekologiska råvaror? Hur ska jag tänka här?

Tyvärr är jag lite under tidspress och har därför inte tid nog att göra om experimentet.

mag1 9056
Postad: 11 feb 2022 13:10

Hej och välkommen till Pluggakuten!

Bakterierna behöver näringsämnena i buljongen, och bryr sig inte om det är "ekologisk" buljong eller den "vanliga" du använde. Bägge varianterna av buljong innehåller näringsämnena. Halterna av näringsämnena kan nog skilja sig lite mellan "ekologisk" och "vanlig" buljong. Men skillnader i näringsämnen finns även mellan olika fabrikat, och beror på vilka råvaror som användes, och för grönsakerna även på vilken typ av grönsak det är, odlingsmark etcetera.

76ers 3
Postad: 11 feb 2022 13:34
mag1 skrev:

Hej och välkommen till Pluggakuten!

Bakterierna behöver näringsämnena i buljongen, och bryr sig inte om det är "ekologisk" buljong eller den "vanliga" du använde. Bägge varianterna av buljong innehåller näringsämnena. Halterna av näringsämnena kan nog skilja sig lite mellan "ekologisk" och "vanlig" buljong. Men skillnader i näringsämnen finns även mellan olika fabrikat, och beror på vilka råvaror som användes, och för grönsakerna även på vilken typ av grönsak det är, odlingsmark etcetera.

Tack, det var det jag misstänkte. Då de "vanliga" produkterna oftast är kemiskt behandlade, tror du detta spelar någon roll? Blir det kanske ännu mer mögelpartiklar i de ekologiska produkterna på grund av detta?

mag1 9056
Postad: 11 feb 2022 13:38

Nja att de "vanliga" är kemiskt behandlade är tveksamt. Snarare får växterna odlas med t.ex. konstgödsel, och besprutas med lite fler bekämpningsmedel. (Bekämpningsmedel är förresten tillåtet vid "ekologisk" odling, men mer begränsat än vid konventionellt jordbruk).

Och vid framställningen av buljong(tärningar) beror antalet mögelsporer i produkten mer på hur rent det är i fabriken.

Svara Avbryt
Close