3 svar
44 visningar
IbeLars är nöjd med hjälpen
IbeLars 1
Postad: 20 okt 2022 21:14

Påvisning av aminosyror

Hej! Jag arbetar på en laborationsrapport angående påvisning av biomolekyler och förstår inte varför vid påvisning av aminosyror med ninhydrin i varmt vatten, ett positivt resultat blir lila. Kan någon hjälpa mig med det?

Tack på förhand. 

Tinnell 7
Postad: 20 okt 2022 21:57

Hej.

Den lila färgen är ett ljus som reflekteras. Lite som på en blå fjäril. Den är egentligen inte blå utan grå. Det är ljus som studsar vilket ögat fångar upp och uppfattar som en färg. I detta fall skapas den lila färgen genom föreningens struktur.  Det finns elektronegativa atomer i ninhyndriner (de är elektrofiler) och aminosyror är nukleofiler (är oftast negativt laddade och vill bli av med en elektron och den positiva jonen elektrofilen, i detta fall ninhyndrinen tar åt sig elektronen. Hopp av elektroner kan orsaka ljus (energier som förflyttar sig) och skapar då det lila ljuset. 

Hoppas det här kan hjälpa att förstå:)

mag1 9164
Postad: 20 okt 2022 22:23
Tinnell skrev:

Hej.

Den lila färgen är ett ljus som reflekteras. Lite som på en blå fjäril. Den är egentligen inte blå utan grå. Det är ljus som studsar vilket ögat fångar upp och uppfattar som en färg. I detta fall skapas den lila färgen genom föreningens struktur.  Det finns elektronegativa atomer i ninhyndriner (de är elektrofiler) och aminosyror är nukleofiler (är oftast negativt laddade och vill bli av med en elektron och den positiva jonen elektrofilen, i detta fall ninhyndrinen tar åt sig elektronen.

Nästan vad som sker. Det är flera efter varandra följande redox-reaktioner (där två molekyler av ninhydrin och aminosyran reagerar, där aminosyran deamineras och dekarboxyleras). Ninhydrinmolekylen saknar färg, men efter dessa reaktioner har det färgade pigmentet Ruhemanns lila bildats, och det är detta pigment/ämne som påvisar aminosyror.

 

Hopp av elektroner kan orsaka ljus (energier som förflyttar sig) och skapar då det lila ljuset. 

Nej detta är nog en ihopblandning med fotonexcitation av en atom/molekyl (som beskriver fysiskt hur ljus absorveras/emitteras. D.v.s. när fotoner absorberas och energin resulterar i en exicterad elektron, som sedan återgår till ett lägre energitillstånd, "faller ner", och den extra energin avges då i form av en ny foton).

I detta fall emitteras endast lila ljus ifrån Ruhemanns lila, därför är vätskan/provet lila. Elektronerna som flyttas under redoxreaktionen leder till ett nytt ämne, som i sin tur har den lila färgen (det har m.a.o. inget med elektronhoppande att göra). 

Tinnell 7
Postad: 20 okt 2022 22:36

Jaha där ser man. Intressant! Vilken tur att du svarade på tråden så det inte blev helt knasigt.

Svara Avbryt
Close