2 svar
19 visningar
Salsadans är nöjd med hjälpen!
Salsadans 22
Postad: 15 maj 2020

Perspektiv på rökning

Har en uppgift som ska skrivas och behöver lite inspiration. Det handlar om rökningens effekter både inom ett samhällsperspektiv och ett biologiskt/medicinskt. Det ska rättare sagt vara från molekylnivå till folkhälsonivå

När det gäller samhällsperspektivet tänker jag snarare det ekonomiska vilket kanske inte är så relevant i en biologi kurs eller kanske hur corona påverkar de som röker. Har verkligen kört fast och googlat utan någon form av framgång.  

Har ni idéer på olika typer av perspektiv av rökning? 

Tacksam!

mag1 483
Postad: 15 maj 2020

samhällsperspektiv: hur kom det en gång blev statusfyllt att röka, de stora vinsterna för producenterna, förkortad livslängd och ökad belastning/merkostnad på sjukvården. Minskar/ökar rökningen i Sverige/EU/världen - och varför börjar individer röka idag när effekterna är uppenbara och dåliga. Organdonation, tillgången på donerade organ är otillräcklig, rökare kontra icke-rökare vid transplantation - medicinsk etisk vinkel. Passiv rökning, från att ha varit nästan "ballt att röka på krogen" till nästan bespottat i duggregnet utanför krogen/restauranger. Nedskräpning, hur lång tid tar det att bryta ner en fimp, och varför är det så svårt att få alla dessa i papperskorgen.

 

biologiskt/medicinskt: vad finns i tobaksbladet som efter förbränning och inandning ger upphov till ett beroende, varför är det beroendet svårt att bryta, vad mer i röken är det som påverkar andningsorganen, och vad blir effekterna på kroppen (emfysem, KOL, blodtryckshöjning, förhöjd risk för cancer inte bara i lungor och luftrör, cigarettsugrynkor kring munnen med mera). 

Corona är en intressant och aktuell vinkel, en annan att rökare anses ha en högre risk för cancer som en effekt av radon i luften.

Salsadans 22
Postad: 15 maj 2020

Tusen tack!!!

Svara Avbryt
Close