pizza frågan
Ge exempel på fysikaliska och kemiska förändringar som inträffar när pizza bakas.
vad kan jag skriva på dem, kan du hjälpa mig med de här?
men alla fall jag hittade en men vet ej rätt eller fel
kemiska reaktion är - när man sätter färdiga pizzan i ungen att baka jag tror att det är kemisk förändring pga degen är inte lägre mjuk o man kan inte omvandla degen mjuk igen då den är kemisk
tack på förhand
Ja, det sker kemiska förändringar i degen när den sätts in i ugnen - exempelvis bildas det bruna goda ämnen i brödets skorpa (Maillardreaktioner heter det).
Vad kan du komma på mer?
Smaragdalena skrev :Ja, det sker kemiska förändringar i degen när den sätts in i ugnen - exempelvis bildas det bruna goda ämnen i brödets skorpa (Maillardreaktioner heter det).
Vad kan du komma på mer?
samma sak gäller på grönsaker kött mozzarella osv
degen också kemisk man sätter olika ingrediens o bildas det nya ämne ( degen) med nya egenskap o kan inte omvandla den till gamla tillstånd dvs kan inte skilja vete o så från degen då är den kemisk
finns nån mer?
Proteinerna förändras (denatureras) när de upphettas.
Vad händer med fettet när det blir varmt? Vad händer med vattnet som finns t ex i tomaterna?
Aysa, det står i Pluggakutens regler att det måste gå minst 24 timmar innan du bumpar din tråd. Nu var det bara 11 minuter innan du skrev en onödig kommentar. /moderator
Smaragdalena skrev :Proteinerna förändras (denatureras) när de upphettas.
Vad händer med fettet när det blir varmt? Vad händer med vattnet som finns t ex i tomaterna?
fetter dett vet jag inte men vatten avdunstar
ySmaragdalena skrev :Aysa, det står i Pluggakutens regler att det måste gå minst 24 timmar innan du bumpar din tråd. Nu var det bara 11 minuter innan du skrev en onödig kommentar. /moderator
sorry