1 svar
95 visningar
soluret är nöjd med hjälpen
soluret 26 – Fd. Medlem
Postad: 23 sep 2021 22:10

Plasters egenskaper

Jag behöver hjälp med en fråga som finns i boken, den lyder såhär:
Plasten polyvinylklorid (PVC) är olämplig att använda i samband med livsmedel. Bland annat beror det på att den ofta innehåller mjukgörare som kallas ftalater som har visat sig kunna störa fortplantningsförmågan och tillväxten hos djur. Samtidigt används en annan plast, polyetylentereftalat (PET) ofta i plastflaskor till drycker. Hur kommer det sig att det inte finns samma risker med att använda PET, trots att dess namn slutar på "ftalat"?

Vad jag vet: PET-plast är långa kedjor, PVC är mindre.

Skulle jag kunna få hjälp med vad de har för slags egenskaper och hur det kan göra att bara en av dem är giftig?

mag1 Online 8997
Postad: 23 sep 2021 23:17

För att förstå ett ämnes kemiska egenskaper brukar det vara en bra idé att studera ämnets strukturformel.

Jämför strukturen av ftalat med för polyetentereftalat - de är lite lika för de liknar båda ftalsyra. Därför har de också med ftalat i namnet. Men de skiljer sig mycket åt i storlek, och poly betyder fler eller många.

Svara Avbryt
Close