2 svar
38 visningar
hugosoderberg 5
Postad: 16 jan 16:50

Polarisations uppgift

Hej, jag har lite problem med del c. Hjälp skulle vara uppskattat :)

 

En bildskärm ger linjärpolariserat ljus med vertikal polarisationsriktning, om du har skärmen i liggande format. Tillverkaren vill dock att man ska kunna använda skärmen både liggande och stående, även om man har polariserande solglasögon på sig.

Därför vill man göra om det linjärpolariserade ljuset till cirkulärpolariserat, genom att belägga skärmen med ett skikt av dubbelbrytande material. Det dubbelbrytande materialet har extraordinärt brytningsindex 1.573 och ordinärt brytningsindex 1.510. Du kan förenkla problemet genom att anta att skärmen endast sänder ut grönt ljus med våglängd 555 nm.

a) Hur tjockt ska skiktet vara? Välj tunnast möjliga skikt.

b) Vilken riktning ska skiktet läggas i? Du kan t.ex. tala om vilken riktning axeln med extraordinärt brytningsindex ska ligga, jämfört med ljusets polarisationsriktning. Rita tydlig figur.

c) När beläggningen är på plats, hur stor andel av ljuset kommer igenom de polariserande solglasögonen då skärmen används i liggande respektive stående format?

 

Så här har jag tänkt:

Cirkulärpolariserat ljus består av två komponenter som är ortogonala mot varandra med en fasförskjutning på pi/2 radianer. Dessa två kompontenter kombinerar till en cirkulär rörelse av ljusets elektriska fält. Glasögonen är designade för att släppa genom ljus som är polariserade i en specifik riktning. (Oftast vertikalt eller horisontellt polariserat ljus). Ljus som inte är i den riktningen blockeras av glasögonen. 

När cirkulärpolariserat ljus når glasögonen kommer endast den komponent som matchar glasögonens polarisationsriktning att släppas igenom. Eftersom de två komponenterna har lika amplitud kommer ungefär hälften av ljusintensiteten att passera genom glasögonen.

Jag tror alltså att svaret är 50%

ffff 4
Postad: 16 jan 17:00 Redigerad: 16 jan 17:01

Jag har problem med liknande uppgift

 

Dr. G 9218
Postad: 16 jan 19:11

Ja, för cirkulärpolariserat ljus så kommer 50 % (utan förluster) av intensiteten igenom en linjärpolarisator, oavsett hur polarisatorn är roterad.

Svara Avbryt
Close