6 svar
48 visningar
naturar3 är nöjd med hjälpen
naturar3 191
Postad: 24 jul 11:45

Polspänning och ems

Hej!

Har nu suttit i några timmar, och fattar fortfarande inte polspänning och ems..

Vad är "inre" och "yttre" resistans? Vad menas med "spänningen över batteriet" när man förklarar polspänning? Vad är ems? 

Har kollat igenom min lärares anteckningar och på internet men det finns ingen enkel förklaring för det riktigt..

Ett idealt batteri borde ge t ex 9 V oberoende av hur många ampere man tar ut från det, men då är det inte. Om man tar ut en stor ström får man bara ut säg 8 V om man tar ut 1 A. Då har vi en krets med resistansen 8 ohm i den yttre kretsen, och batteriet fungerar som om det vore ett idealt 9 V-batteri i serie med ett inbyggt (seriekopplat) motstånd på 1 ohm. Vi kan inte mäta denna resistans direkt - om man mäter spänningen över batteriet (d v s spänningen mellna pluspolen och minuspolen) kommer denna att vara lika stor som spänningen över den yttre resistorn, d v s 8 V. Om vi gör en ny krets med resistansen 15 ohm instället, kommer strömmen att bli 0,5 A och batteriets spänning blir 8,5 V (batterietsinre resistanskommer att förbruka 0,5 V). Om man har yttre resistans 31 V kommer strömmen att bli 0,25 V och batteriets spänning blir 8,75 V. Om man prickar in punkterna (I, U) i ett diagram kommer det att bli en rät linje som skär U-axeln (y-axeln) i punkten (0,9). Detta visar att om strömmen är 0 skulle batteriet ge 9 V - det är detta som är batteriets ems (eller emk, som det hette när jag lärde mig det).

naturar3 191
Postad: 24 jul 15:38

Jahaaaa! Nu förstår jag!

Tack såååååå mycket!!!!! Verkligen typ det enda jag inte fattade inom ellära! (:

Vad kul att du gillade förklaringen!Om man drar ut linjen åt andra hållet tills den når I-axeln (x-axeln) så kan man räkna ut hur stor ström man kan få ut ur batteriet om det kortsluts, d v s om resistansen i den yttre kretsen är 0. (Om det inte hade funnits någon inre resistans skulle strömmen ha blivit oändligt stor (fast det är ju inte tillåtet att dela med 0).)

naturar3 191
Postad: 24 jul 21:14

Hm, så kortfattat;

ems är spänningen när strömmen är 0. 

polspänning är typ den spänning man får när batteriet är belastat (?), alltså inte den ”ideala” spänningen (ems).

dock har jag en fråga,

hur funkar det teoretiskt sätt när resistansen är 0? alltså hur ser diagammet ut? 

såsom jag ser det blev det såhär:

men hur blir det inom matematiken? när det kortsluts (när R = 0) är väl allt 0? strömmen OCH spänningen? eller har jag tolkat kortslutningen fel..? ):

När det är en kortslutning (resistansen 0 i yttre kretsen) är spänningen nästan 0 och strömmen stor. Ju mindre den inre resistansen i batteriet är, desto större blir kortslutningsströmmen.

naturar3 191
Postad: 24 jul 23:07

Jaha! Märkte inte av strömmen! Nu förstår jag helt!

Tack Smaragdalena ! (:

Svara Avbryt
Close