2 svar
198 visningar
Olaf-Johansson är nöjd med hjälpen
Olaf-Johansson 502 – Fd. Medlem
Postad: 9 dec 2020 09:07

Poly-a-svansar och 5' huvor bakterier

Tyvärr hittar jag inte så mycket om bakterier och 3'-poly-a-svansar och 5'huvor. Det enda jag kan hitta är att vissa prokaryoter har dessa men inte vilka. Min fråga är ifall ni kan hänvisa mig till någon källa där jag kan läsa mer om detta och ifall E.coli använder sig av dessa postranskriptionella processer. 

Olaf-Johansson 502 – Fd. Medlem
Postad: 10 dec 2020 09:50

bump :)

mag1 8932
Postad: 10 dec 2020 10:04

På svenska är det nog svårt att hitta mer om detta ämne, men på engelska finns det. Testa t.ex. att söka efter "RNA processing prokaryote". Det finns gott om open access publikationer, med dessa är inte alltid är så lättlästa (t.ex. denna).

 

E. coli (och bakterier generellt) har betydlig mindre postranslationella modifieringar, i många fall sker ingen modifiering alls.

 

En viktig skillnad är att i de fall en polyadenylsvans (s.k polyadenylering eller polyA) adderas i 3'-änden, ökar nedbrytningen av RNA. PolyA-svansen attraherar i bakterier enzym (3'-5'-exoribonukleas), som bryter ner RNA-molekylen. Detta är tvärt om hur polyA-svansen fungerar i de flesta eukayrota celler, där polyA svansen istället ökar stabiliteten (livslängden) av mRNA. AMP klyvs under tiden bort från 3'-änden, och när polyA-svansen blir för kort degraderas mRNA:t.

 

Några 5'-huvor (eller 5'-cap) skapas inte heller, bakteriernas ribosomer känner igen mRNA på andra vis. Det finns dock alltid en trifosfat i 5'-änden som skyddar RNA-molekylen från nedbrytning av enzym (5'-3'-exoribonukleas), så viss likehet finns - men denna trifosfat blir över från RNA-syntesen, den sätts inte dit efteråt. I eukayroter används energin i denna trifosfatbinding för att möjliggöra att en 5'-huva sätts dit.

Svara Avbryt
Close