Polysackarider & globulära proteiner
Hej! Jag undrar om det här är stämmer om polysackarider:
Stärkelse är svårare att bryta ner än glykogen och måste därför först brytas ner till monosackarider (glukosenheter) i kroppen innan det kan lagras för att sedan användas som energi när det behövs. Glykogen, å andra sidan, är lättare att bryta ner och kan därför lagras direkt i kroppen i sin ursprungliga form. Vid energibehov kan glykogen snabbt brytas ner för att ge energi.
Angående globulära proteiner undrar jag om detta stämmer. Frågan är "vad avgör strukturen hos globulära proteiner?"
Mitt svar: Primärstrukturen. Den specifika ordningen av aminosyror i polypeptidkedjan styr hur proteiner kommer att veckas. Varje aminosyra har unika egenskaper, som att vara hydrofob eller hydrofil, vilket påverkar hur de interagerar med omgivningen men framför allt med varandra. (Är det istället den tertiära?)
Tack på förhand! :)
Hej, jag undrde också detta! har du fått ett tydligt svar till de?? :( Jag fick förklarat för mig att det var den tertiära strukturen, snarare än den primära?
Dr.scofield skrev:Hej! Jag undrar om det här är stämmer om polysackarider:
Stärkelse är svårare att bryta ner än glykogen och måste därför först brytas ner till monosackarider (glukosenheter) i kroppen innan det kan lagras för att sedan användas som energi när det behövs. Glykogen, å andra sidan, är lättare att bryta ner och kan därför lagras direkt i kroppen i sin ursprungliga form. Vid energibehov kan glykogen snabbt brytas ner för att ge energi.
Nej det stämmer inte riktigt. Båda polymererna kan brytas till gukosmolekyler, som våra celler sedan kan metabolisera (bryta ner under kontrollerade former och samtidigt bilda andra ämnen).
Du kan hitta skillnader mellan polymererna, t.ex. var finns de i kroppen?
Angående globulära proteiner undrar jag om detta stämmer. Frågan är "vad avgör strukturen hos globulära proteiner?"Mitt svar: Primärstrukturen. Den specifika ordningen av aminosyror i polypeptidkedjan styr hur proteiner kommer att veckas. Varje aminosyra har unika egenskaper, som att vara hydrofob eller hydrofil, vilket påverkar hur de interagerar med omgivningen men framför allt med varandra. (Är det istället den tertiära?)
Tack på förhand! :)
Det stämmer till viss del. Ni har kanske gått igenom hur primärstrukturen påverkar sekundärstrukturen, som i sin tur påverkar teritärstrukturen (och kvartärstrukturen) hos protein.
Svaret kan göras djupt och diskuterande, så det kanske blir enklare att hitta rätt nivå på svaret från kemiboken, eller det studiematerial ni använder.