6 svar
478 visningar
nyfikenpåattveta är nöjd med hjälpen
nyfikenpåattveta 270 – Fd. Medlem
Postad: 6 apr 2019 08:12 Redigerad: 6 apr 2019 08:38

Potential i krets med spole

Hej,

Om någon vänlig har ork att hjälpa mig på traven vore jag tacksam. Mycket svår uppgift enligt mig så jag har rätt matiga frågor, hoppas ni har överseende med det....

 

Uppgift

 

Facit

 

Fråga

1) Betyder "när strömmarna har stabiliserats": När huvudspänningsskällan sätts igång kommer spolen enligt kretsen att få "strömmen först", och spolen i sig kommer att "kämpa" emot strömmen så att det till en början inte passerar någon ström förbi spolen. Men allteftersom tiden går kommer spolen inte kunna "stå emot" strömmen från spänningskällan, och den inducerade spänningen kommer därmed successivt att minska, där den efter lång tid helt avtar. Vid denna tidpunkt är Utot= R1  + R2, vilket också är tiden då strömmarna har stabiliserats.
Stämmer detta?

 

2) I facit står det "den inducerade spänningen kommer enligt lenz lag att motverka ströminskningen med polaritet enligt figuren." Hur ser man detta i figuren. Vad jag kan se så har enbart strömmens riktning ritats ut, och spolens plus minus pol, vilken indikerar en strömriktning med samma riktning som I, eftersom strömmen går mot änden med plustecknet. Denna bit är rörig för mig...

3) Det står i facit att potentialvandring görs mot strömriktningen. Först och främst, att strömriktningen har den riktning den har enligt figuren beror väl på huvudspänningskällans två streck i figuren, där långa strecket är pluspolen vilket gör att strömmen går åt vänster? 

Vidare, för lärandets skull om jag hade velat göra en potentialvandring med strömriktningen hur hade beräkningen sett ut då? Själv tänker jag (vilket blir fel): Det här blir så rörigt för mig, å ena sidan för att det induceras en spänning som är "temporär" vilket krånglar till det för mig när jag ska räkna ut Utot genom en potentialvandring. Normalt sett när jag ska göra en potentialvandring till en given punkt så börjar jag med att räkna ut strömmen genom en potentialvandring, för att därefter göra en potentialvandring från jord till aktuell punkt. Men att göra en potentialvandring då en spole finns med i bilden krånglar till det....

2) Hur lyder Lenz' lag?

3) Du kan precis lika gärna gå åt andra hållet - facit måste ju välja EN riktning!

nyfikenpåattveta 270 – Fd. Medlem
Postad: 6 apr 2019 10:50 Redigerad: 6 apr 2019 10:54

2) "Lenz lag innebär att en inducerad spänning i en sluten krets ger upphov till en inducerad ström med sådan riktning att orsaken till induktionen motverkas" 

När jag tolkar detta tänker jag att strömmen som induceras går åt motsatt riktning till den strömriktning som har ritats ut i kretsen. Är det korrekt uppfattat?

3) Jag får av någon anledning lite brainfreeze när jag ger mig på att göra en potentialvandring åt andra hållet än vad facit ger exempel på. Har du/ni lust att förklara hur man går till väga här? 

4) Också, beror den utsatta strömriktningen i kretsen på spänningskällans långa streck (plus pol) och korta streck (negativ pol), dvs att strömmen går till vänster ut från pluspol?

2) De har ritat ut strömriktningen enligt Lenz' lag i bilden - strömmen från batteriet är ju bruten, så hade det inte funnits en spole skulle strömmen ha varit 0.

3) Facit har valt den enkla riktningen - annars behöver du räkna med både L och R1 (så jag justerar vad jag skrev lite - det går att gå åt andra hållet, men det är krångligare). I så fall behöver du "gå upp" en spänning p g a L och "gå ner" en spänning R1i.

4) Nej, batteriet är ju urkopplat.

Okej tack. Kommer successivt framåt i förståelsen. 

Fråga: I facit skrivs det att U=den inducerade spänningen. Alltså är U när kretsen bryts under konstant förändring till det att att spolen är ”tömd” på ström/spänning. Så U i denna uppgift (när kretsen bryts) är ett momentanvärde. 

Stämmer det?

nyfikenpåattveta skrev:

Okej tack. Kommer successivt framåt i förståelsen. 

Fråga: I facit skrivs det att U=den inducerade spänningen. Alltså är U när kretsen bryts under konstant förändring till det att att spolen är ”tömd” på ström/spänning. Så U i denna uppgift (när kretsen bryts) är ett momentanvärde. 

Stämmer det?

Ja. Sambandet U=RI (eller snarare u=Ri) gäller hela tiden, så eftersom strömmen i ändras måste även spänningen u ändras.

Okej tack för hjälpen smaragdalena blev klokare av att få bolla med dig!

Svara Avbryt
Close