6 svar
36 visningar
Annie82 är nöjd med hjälpen!
Annie82 38
Postad: 16 okt 2020

PQ-formeln.

Hej.

 

Jag håller på att lösa en uppgift med hjälp av pqformeln, men jag gör fel någonstans, men vet inte var.

-5t2 + 5t +10=0

Jag börjar att dela med allt med 5 och får.

-t2 + t + 2 = 0 

t=-0,5±0,25-2

x1=-2 

x2=1

Slår jag in detta på en räknare så får jag istället x= -1 och x2= 2

Vad gör jag fel för någonstanns?

Yngve 18414 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 16 okt 2020 Redigerad: 16 okt 2020
Annie82 skrev:

...

-t2 + t + 2 = 0 

t=-0,5±0,25-2

...

Hej och välkommen till Pluggakuten!

Du gör en bra början, men det blev fel när du använder pq-formeln.

För att kunna använda den måste koefficienten framför t2t^2-termen vara 1.

I din ekvation är den -1.

Massa 382
Postad: 16 okt 2020

ursprungsekvationen i pq-formeln ser ut så här:

x2+px+q=0

Vad har du för tecken framför x2 ?

Annie82 38
Postad: 16 okt 2020

Tack för välkomnadet och hjälpen.

Jaha, men kan det vara jag som läst av uppgiften fel.

h(t) = 10 + 5,0t – 5,0t2

Så ser den ut, och min uppgift är att hitta nollpunkterna.

Är det så att jag ska skriva

5t+5+10 =0

Annie82 skrev:

Tack för välkomnadet och hjälpen.

Jaha, men kan det vara jag som läst av uppgiften fel.

h(t) = 10 + 5,0t – 5,0t2

Så ser den ut, och min uppgift är att hitta nollpunkterna.

Är det så att jag ska skriva

5t+5+10 =0

Nej den ekvationen säger inte samma sak som ursprungsekvationen.

Du ska se till att t2t^2-termen inte har ett minustecken framför sig, men du kan inte bara byta tecken på just den termen.

Gör så här:

10+5t-5t2=010+5t-5t^2=0

Dividera hela ekvationen med 5:

2+t-t2=02+t-t^2=0

Dividera hela ekvationen med -1:

-2-t+t2=0-2-t+t^2=0

Byt ordning på termerna:

t2-t-2=0t^2-t-2=0

Nu kan du använda pq-formeln.

Annie82 38
Postad: 16 okt 2020 Redigerad: 16 okt 2020

ok, men varför väljer jag att dividera med just -1?

Eller vänta, är det för att få -ttill ett positivt tecken?

Exakt.

Svara Avbryt
Close