5 svar
29 visningar
amyc 105
Postad: 25 sep 08:31

Preparation av DNA, isopropanol eller etanol

Är isopropanol eller etanol bäst för att fälla DNA från vetegroddar och blodapelsiner och varför?

Och kan man öka mängden preparerat DNA genom att tillsätta en saltlösning när man preparerar DNA?

Tack på förhand! 

mag1 9285
Postad: 25 sep 09:59
amyc skrev:

Är isopropanol eller etanol bäst för att fälla DNA från vetegroddar och blodapelsiner och varför?

Vad tror du själv? Etanol och isopropanol har väldigt lika kemiska egenskaper, men isopropanol är lite mindre polär.

 

 

 

 

Och kan man öka mängden preparerat DNA genom att tillsätta en saltlösning när man preparerar DNA?

Tack på förhand! 

Ja saltet påverkar hur väl DNA (och andra ämnen i provet) löser sig i vätskan. För öka mängden DNA som extraheras från resten av alla andra ämnen, är det en balansgång mellan att få maximalt med DNA och få renare DNA. Vill du få maximalt med DNA behöver du bara torka materialet med alla proteiner/fetter/salter etcetera, men det materialet är oftast inte användbart.

Och med olika sorters salt kan kan du öka lösligheten hos vissa ämnen, sänka den för andra, och bryta upp bindningar mellan olika ämnen (DNA-protein, protein-protein m.fl.). Med saltlösning antar jag du menar natriumklorid, vilket brukar fungera bra för extraktion av DNA. Men blir koncentrationen av natrium- och kloridjoner för hög kommer i princip alla ämnens löslighet att minska - då görs både DNA och annat i cellen olösligt och hamnar i samma fas, d.v.s. ingen separation fås.

Hur mycket saltlösning använde du? Eller ungefär vilken koncentration av NaCl var det?

amyc 105
Postad: 25 sep 12:15
mag1 skrev:
amyc skrev:

Är isopropanol eller etanol bäst för att fälla DNA från vetegroddar och blodapelsiner och varför?

Vad tror du själv? Etanol och isopropanol har väldigt lika kemiska egenskaper, men isopropanol är lite mindre polär.

 

 

 

 

Och kan man öka mängden preparerat DNA genom att tillsätta en saltlösning när man preparerar DNA?

Tack på förhand! 

Ja saltet påverkar hur väl DNA (och andra ämnen i provet) löser sig i vätskan. För öka mängden DNA som extraheras från resten av alla andra ämnen, är det en balansgång mellan att få maximalt med DNA och få renare DNA. Vill du få maximalt med DNA behöver du bara torka materialet med alla proteiner/fetter/salter etcetera, men det materialet är oftast inte användbart.

Och med olika sorters salt kan kan du öka lösligheten hos vissa ämnen, sänka den för andra, och bryta upp bindningar mellan olika ämnen (DNA-protein, protein-protein m.fl.). Med saltlösning antar jag du menar natriumklorid, vilket brukar fungera bra för extraktion av DNA. Men blir koncentrationen av natrium- och kloridjoner för hög kommer i princip alla ämnens löslighet att minska - då görs både DNA och annat i cellen olösligt och hamnar i samma fas, d.v.s. ingen separation fås.

Hur mycket saltlösning använde du? Eller ungefär vilken koncentration av NaCl var det?

Jag använde inte någon saltlösning, utan jag försöker skriva en labbrapport och nu måste jag föreslå en förbättring på metoden jag använde.

mag1 9285
Postad: 25 sep 12:56

Okej inget salt tillsatt. Använde du etanol eller isopropanol?

amyc 105
Postad: 25 sep 13:01
mag1 skrev:

Okej inget salt tillsatt. Använde du etanol eller isopropanol?

Etanol i form av T-röd 

mag1 9285
Postad: 25 sep 14:46

Okej, och har du någon idé om varför isopropanol kan vara bättre/sämre än etanol?

Svara
Close