5 svar
46 visningar
Lillebror 15
Postad: 9 jul 17:03

primitiv funktion

Hej

Jag försöker lösa denna uppgift och jag får det till följande svar

F(x)=2x^4-x^3+c

sätter jag då in F(1)=-1 i funktionen ovan får jag följande lösning:

F(1)=2*1^4-1*1^3+c=-1

då måste det väll ändå bli så här

2*(1)^4-1^3+c=-1

2-1+c=-1

1+C=-1

C=-2

och då borde ju slutsvaret bli F(1)=2x^4-x^3-2 fast jag får inte detta till att stämma med något av svaren ovan så vad gör ajg för fel?

Vänligen

Lillebror

Calle_K Online 2066
Postad: 9 jul 17:22

Hej Lillebror.

Det blir fel när du integrerar den andra termen. Vad blir den primitiva funktionen till x2?

Lillebror 15
Postad: 9 jul 17:30

x^3/3

Ja, det stämmer.

Hur ser ditt nya F(x) då ut?

Lillebror 15
Postad: 9 jul 17:55

2x^4-3/2*x^3-2

Yngve Online 39157 – Livehjälpare
Postad: 9 jul 17:59 Redigerad: 9 jul 18:03

Tips: Kontrollera alltid ditt förslag på primitiv funktion F(x) genom att derivera den.

Om F'(x) = f(x) så är F(x) en primitiv funktion till f(x), annars inte.

Hur stämmer ditt nya förslag?

Svara Avbryt
Close