2 svar
95 visningar
Bobiba är nöjd med hjälpen
Bobiba 130
Postad: 9 jan 20:23 Redigerad: 9 jan 20:24

Prisma

Uppgift a):

hur jag tänkt: basytan är en femhörning. Så jag har ritat en femhörning där jag omvandlat den till en rektangel och en liten kvadrat.  Jag har alltså delat upp den till 7 kvadrater som bildar en rektangel och en kvadrat som blir utanför. varje kvadrat av alla 7 har måtten (inte säker på måtten) 6•6= 36 cm2. Då multiplicerade jag 36 med 7 så att jag kan ta reda på alla kvadraters area sammanlagt. Det fick jag till 36•7= 252 cm2 alltså basytan. Men detta är fel enligt facit.

facit: 92 cm2

min fråga: vad har jag gjort för fel och hur ska jag tänka annars. Kan någon vara snäll att förklara tack!

Ett fel är att basytan är en åttahörning och inte en femhörning.

Men mer exakt vad som är fel är svårt att säga utan att se din bild av basytan och dess uppdelning.

Visa gärna.

EmmaJo 78
Postad: 9 jan 20:40

Du har tänkt dig att de här teoretiska triangelformade ytorna man får har sidan 6 cm, om jag förstår resonemanget rätt. Det ser visserligen ut så om man bara tittar på bilden. Men titta på pilen längst ner. Där står det 10 cm! Detta betyder att alla dessa tänkta kvadrater inte kan ha sidan 6 cm. (10=6+2+2)

Som du ser när du tittar på pilen längst ner är avståndet från en av de sidorna som är 6 cm till motsatta sidan 10 cm. Om du vill göra det lite enklare för dig kan du då tänka att prismats basyta istället är en kvadrat. Den får då sidan 10 cm, och arean av den blir då 10*10=100 cm2

Sen får du "räkna bort" de triangelformade bitarna som saknas för att prismats basyta ska vara en rektangel. Sidan på en sådan triangel blir 2 cm. Testa nu att beräkna basytan! Efter detta borde du också kunna räkna ut volymen (Volymen = Basytan * Höjden).

Svara Avbryt
Close