1 svar
25 visningar
EnerG är nöjd med hjälpen!
EnerG 132
Postad: 14 sep 2020

prisskillnader: energikällor

Hej, vi ska ha en presentation om en valfri energikälla. 

Jag har alltså valt geotermisk energi och behöver nu hjälp med lite frågor.

Jag är i princip klar med min text men min lärare har lagt till några synpunkter som jag kan ta med och en av de är att jag skulle kunna jämföra prisskillnaderna mellan geotermisk energi och någon annan förnybar källa (jag har valt att jämföra vattenenergi/vattenkraftverk) jag är inte så bra på att söka information och har inte kommit fram till så mycket förutom att man ska räkna med minst 2500 dollar när man bygger en geotermisk anläggning. 

Sedan så undrar jag också vad det är som "bygger upp" kostnaderna, är det liksom själva energin som kostar? att man borrar de här hålen? eller hela systemet i sig som är dyrt?

 

Hjälp, ursäkta för den lite komplicerade frågan

Teraeagle 12201 – Moderator
Postad: 14 sep 2020 Redigerad: 14 sep 2020

Man har dels en investeringskostnad när själva anläggningen byggs, sedan en driftkostnad för att hålla anläggningen i drift. Kostnaderna är nog väldigt olika från land till land och mellan olika företag.

Här finns listor med uppgifter vad det kostar att producera energi från olika energikällor:

https://en.wikipedia.org/wiki/Cost_of_electricity_by_source 

I USA verkar vattenkraft kosta ca 30-100 USD/MWh att producera medan geotermisk energi kostar 50-100 USD/MWh. Det kan jämföras med 60-150 USD/MWh för kolkraft och 40-80 USD/MWh för landbaserad vindkraft samt 90-130 USD/MWh för kärnkraft. (Detta enligt OpenEI:s sammanställning från 2015)

Svara Avbryt
Close