1 svar
29 visningar
Novanilsson 29
Postad: 14 okt 19:16

privatjuridik processrätt

 hej jag behöver lite hjälp med den här uppgiften. Jag ska skriva en text där jag ska svara på ett par frågor utifrån det här fallet. 


Fallet: Janne har köpt en dator på Mediamarkt. När han kommer hem med den visar det sig att den är trasig och Janne får gå tillbaka till Mediamarkt för att få datorn utbytt. När han kommer dit och träffar säljaren som sålde datorn till honom så får han till svar att han inte alls ska få någon ny dator och säljaren anklagar Janne för att han själv har haft sönder den. Janne blir upprörd och börjar skrika åt säljaren: “Ge mig pengarna tillbaka!”. Säljaren reagerar genom att slå till Janne i ansiktet med knytnäven. Janne ramlar i golvet och slår ut en tand. Flera andra kunder på Mediamakt ingriper sen och hjälper Janne på golvet och håller undan säljaren. Någon annan ringer dessutom polisen som snabbt kommer till platsen och griper säljaren. Janne får istället åka ambulans till sjukhuset. “Han borde få fängelse för misshandel” tänker Janne om säljaren... “Och jag borde få en ny dator också” 

det här är frågorna jag fastnat på: 

3. Åtal väcks och rättegången drar igång 6 månader senare. Resonera och diskutera kring hur du tror att domstolen kommer att agera samt vad som blir viktigt under rättegången. T.ex vittnen, bevisning, fällande/friande dom.  Jag tänker att det blir en fällande dom och att säljaren blir av med jobbet osv. men vet inte hur jag ska resonera och diskutera. 

4. Diskutera. Vilka är de största utmaningarna som det svenska rättsväsendet har tycker du? Lyft exempel från momentet och/eller verkligheten. Rättsväsendet = Polis, Åklagarmyndigheten, Domstolen, Kriminalvården. Jag har verkligen fastnat på denna frågan

Maria V 61
Postad: 26 okt 19:24

Hej Novanilsson

I uppgift 3 kunde det att vara bra att resonera utifrån Brottsbalkens paragrafer för misshandel (3 kapitlet 5-6§ Brottsbalken). Tips på hur du skall resonera kan du få från denna filmen:

Rekvisit och brottet mord - hur hänger dessa ihop? - Juridik: https://youtu.be/mZH2dLnR9Yw

Byt bar ut resonemanget till det som står i lagen om misshandel och formulera det så som du resonerar. 

I uppgift 4 vore det troligen bra att lyssna på vad de sagt på nyheterna på sistone. Den nya regeringen har i Tidö Avtalet tagit upp en hel del punkter som gäller just detta som de anser behövs förbättras. Du kan göra en sökning på detta så finner du nog tillräckligt att diskutera kring. 

Hälsn 

Maria V

Svara Avbryt
Close