7 svar
175 visningar
cicci är nöjd med hjälpen
cicci 16
Postad: 7 feb 2021 20:05

problemlösning derivator

Jag vet att lne^x=x så jag sätter in det i funktionen då lne^1.2=1.2 --> y= 10 * (lne^1.2)^0.6x

Sedan förstår jag inte hur jag ska fortsätta. 

Laguna Online 28977
Postad: 7 feb 2021 20:17

Du kan använda e^(ln x) = x i stället, så får du y = 10 * (e ^ (ln 1,2)) ^ 0,6x. och det kan du förenkla med en potenslag.

cicci 16
Postad: 7 feb 2021 20:32

Jag tror jag förstår. y= 10*e^(ln0.72x)Och om jag deriverar den får jag --> 10*ln0.72*e^(ln0.72x). Kan man förkorta bort e^ln så funktionen blir 10*ln0.72*0.72x? Eller går det emot någon lag? 

Laguna Online 28977
Postad: 9 feb 2021 20:57 Redigerad: 9 feb 2021 21:01

Nånting blev fel där. (eln(1,2))0,6x=eln(1,2)·0,6x(e^{\ln(1,2)} )^{0,6x} = e^{\ln(1,2)\cdot 0,6x} .

x kan inte hamna innanför ln(). 

cicci 16
Postad: 26 feb 2021 15:17

okej. Men vad händer med eln(1.2)*0.6x sen? Jag vet att det blir 1.20.6x men förstår inte varför man inte kan stryka bort eln och få 1.2*0.6x. Varför måste 0.6x vara en exponent? 

Smaragdalena 79044 – Lärare
Postad: 26 feb 2021 15:55

Du skulle kunna skriva om det enligt eln(1.2)*0.6x = (eln(1.2)*0.6)x = e0,10939x = 1,1156x.

eddberlu 1782
Postad: 13 jun 2022 12:03
Laguna skrev:

Du kan använda e^(ln x) = x i stället, så får du y = 10 * (e ^ (ln 1,2)) ^ 0,6x. och det kan du förenkla med en potenslag.

Hej! 

Vilken regel är det som gör att e^1.2 = 1.2? Måste man verkligen förenkla ytterligare innan man deriverar? 

eddberlu 1782
Postad: 13 jun 2022 12:06
Smaragdalena skrev:

Du skulle kunna skriva om det enligt eln(1.2)*0.6x = (eln(1.2)*0.6)x = e0,10939x = 1,1156x.

Är detta derivatan eller bara f(x)?

Svara Avbryt
Close