5 svar
43 visningar
P.J.K är nöjd med hjälpen
P.J.K 15
Postad: 10 maj 15:03

Problemlösning, funktion y = kx + m Hjälp

Har här en uppgift:

En teleabonnent som ringer 400 markeringar får betala 535 kr. En annan abonnent som anlitar samma operatör ringer 2000 markeringar och får betala 1175 kr. Ange den funktion enligt vilken teleblaget tar betalt på formen y = kx + m.

Här är hur jag räknat: 

y = kx + m

y = totala kostnaden

k = kostnad per markering 

x = antal markeringar

m = abonnemangsavgift 

 

Jag döper om kostnaderna till y1 och y2 och

antal markeringar till x1 och x2

k = y1 + y2 / x1 + x2

k = 1175 - 535 / 2000 - 400

k = 640 / 1600 

k = 0,4

 

y1 = 

1175 = 0.4 * 2000 + m

0.4 * 2000 = 800

m = 1175 - 800 

m = 375 

y1 = 0.4 + 375     

 

y2 = 

535 = 0.4 * 4000 + m 

0.4 * 535 = 214

m = 535 - 214

m = 321

y2 = 0.4 + 321

 

Jag vet inte om jag tänkt rätt då jag känner att jag ändå följt rätt spår men på något sätt känns det fel eller som att något fattas... Blev helt vilse av någon anledning skulle uppskatta vägledning/hjälp att förstå om jag gjort rätt och hur jag ska göra annorlunda om det blivit fel. Tack på förhand.

EnApelsin 178
Postad: 10 maj 15:21

Du sätter x = 4000 i y2 men det borde vara 400. Du ska ta 0.4 * 400, inte 535. Du behöver egentligen inte räkna ut vad m blir för y2 eftersom du har samma funktion (samma k och m) men det kan vara bra för att dubbelkolla att du räknat rätt. :)

P.J.K 15
Postad: 10 maj 15:51
EnApelsin skrev:

Du sätter x = 4000 i y2 men det borde vara 400. Du ska ta 0.4 * 400, inte 535. Du behöver egentligen inte räkna ut vad m blir för y2 eftersom du har samma funktion (samma k och m) men det kan vara bra för att dubbelkolla att du räknat rätt. :)

Såklart du har rätt. Skrev fel 4000 istället för 400 och om jag då ändrar det så blir 0.4 * 400 = 160 istället.

160 + m (m=375) det blir 535 så jag fattar inte vad ska man göra sen

EnApelsin 178
Postad: 10 maj 15:56

Du har fått fram funktionen som de frågar efter, dvs den allmänna funktionen som beskriver kostnaden för vad telefonabonnemanget blir. y = 0.4x + 375

EnApelsin 178
Postad: 10 maj 15:59

Rita upp funktionen så kan du se att det stämmer att x = 400 ger y = 535 och x = 2000 ger y = 1175. Formeln du får fram beskriver generellt vad du får för kostnad, dvs du kan läsa av exakt kostnad oavsett hur många markeringar du har.

P.J.K 15
Postad: 12 maj 15:03 Redigerad: 12 maj 15:04

Perfekt, nu förstår jag! tack så mycket för hjälpen 

Svara Avbryt
Close