5 svar
761 visningar
Sigge kanon 10
Postad: 23 jan 2023 13:45

Problemlösning om mynt i en burk

Alva har en burk med 30 mynt. Det är femkronor och tiokronor. Värdet av mynten är 185 kr. Hur många femkronor finns det i burken? Lös uppgiften med två olika metoder.

Jag har kommit på en uppgift med en ekvation:

"5x+10(30-x)=185"

Men jag kommer inte på den andra metoden kan någon säga den?

Yngve Online 39064 – Livehjälpare
Postad: 23 jan 2023 14:04 Redigerad: 23 jan 2023 14:05

Hej och välkommen till Pluggakuten!

Bra att du hittade ena metoden själv.

En annan metod kan vara att resonera på följande sätt:

Tänk om alla 30 mynten vore femkronor. Då skulle mynten i burken vara värda 30*5 = 150 kronor.

Eftersom burken innehåller 185 kronor så måste jag byta några femkronor mot tiokronor.

För varje femkrona jag byter mot en tiokrona så ökar värdet med 5 kronor (tar bort 5 och lägger till 10). 

Få se nu, hur många mynt måste jag då byta ut för att komma upp i värdet 185 kronor? 

mxrtinu 133
Postad: 23 jan 2023 16:38

Byta ut? Jag fattar inte

Yngve Online 39064 – Livehjälpare
Postad: 23 jan 2023 17:57
mxrtinu skrev:

Byta ut? Jag fattar inte

Om du har 30 femkronor i burken och byter ut en femkrona mot en tiokrona så har du 29 femkronor och en tiokrona i burken.

Värdet av mynten i burken har då ökat från 150 kronor till 155 kronor.

mxrtinu 133
Postad: 23 jan 2023 20:28

Jaha, vad blir formeln till det här då?

Yngve Online 39064 – Livehjälpare
Postad: 23 jan 2023 20:34 Redigerad: 23 jan 2023 20:34

Du kan räkna ut det på följande sätt:

För att öka från 150 till 185 kronor måste du öka värdet med 185-150 = 35 kronor.

Varje utbytt mynt ökar värdet med 5 kronor, så du behöver byta 35/5 = 7 mynt.

Då finns det 30-7 = 23 femkronor och 7 tiokronor i burken.

Svara Avbryt
Close