6 svar
92 visningar
PluggaSmart 425
Postad: 12 sep 2018

Projekt: Grammatik

Hej Allesammans :) 

Nästa vecka har jag ett grammatikprov i kursen Svenska 2, som omfattar den svenska grammatiken (satsdelar, ordgrupper, språkriktighet, mm). Hittills jag har läst lite i kursboken och gjort några uppgifter, men eftersom jag verkligen tror på mängdträning hoppas jag även på er hjälp. Jag vore verkligen oerhört tacksam om ni skulle kunna ge min lite uppgifter / övningar ex. skriva en mening/stycke med grammatiska fel som jag ska peka ut. Även tips inom ämnet uppskattas verkligen :)

 

Tack på förhand!

Teraeagle 6560 – Moderator
Postad: 12 sep 2018

Dem som gick över träbron på morgon kvisten visste inte att det nuförtiden finns ett förskräckligt stentroll som vaktade den utan gick bara rätt över i godan ro men det var ingen bra idé eftersom att trollet var nyfiken och åt upp dem trots att hen nyss hade ätit. Men så blev det iallafall eftersom sten trollet var mycket glupskt.

PluggaSmart 425
Postad: 12 sep 2018 Redigerad: 12 sep 2018

Kul, få se om jag lyckas ta mig an denna utmaning :)

Såhär tänker jag:

Dem (de - subjekt) som gick över träbron på morgon kvisten (morgonkvisten) visste inte att det nuförtiden finns (fanns - preteritum ?) ett förskräckligt stentroll som vaktade den (kommatecken) utan gick bara rätt över i godan ro (punkt, ny mening "Det var dock ingen bra idé…) men det var ingen bra idé eftersom att (eftersom) trollet var nyfiken (nyfiket) och åt upp dem trots att hen nyss hade ätit. Men (osäker på om det är okej att börja med "men") så blev det iallafall (i alla fall) eftersom sten trollet (stentrollet) var mycket glupskt.

Mycket kreativ berättelse, imponerande :)

 

Har jag tänkt rätt/missat något? 

 

// PluggaSmart

Teraeagle 6560 – Moderator
Postad: 12 sep 2018

Ser rätt ut! Man kan börja en mening med ”Men” i vissa fall. Det går till och med att börja en mening med ”Och” ifall det passar i meningen.

De gick över träbron. Och varför ska vi bry oss om det?

PluggaSmart 425
Postad: 12 sep 2018

Man lär sig något nytt varje dag (kväll) …

Tack så mycket Teraeagle, det uppskattas verkligen! Det är precis sådana övningar jag syftade på (att korrigera språkliga fel i meningar och motivera dem grammatiskt). Fler övningar skulle verkligen uppskattas, inte nödvändigtvis ikväll, men när du eller andra har lite tid över :)

 

// PluggaSmart

Rob B 14
Postad: 13 sep 2018

Bra exempel. Lägg in sär skrivning i nästa.

PluggaSmart 425
Postad: 13 sep 2018 Redigerad: 13 sep 2018

:) Den var bra, särskrivningar. Måste säga att jag är beredd att klättra upp en nivå i svårighetsgrad haha. Tack till alla som ar bidragit i denna tråd, och jag hoppas på att fler vill ta sig friheten att försöka (med betoning på försöka) utmana mig :)

 

//PluggaSmart

Svara Avbryt
Close