Proteinsyntes, "kvartär struktur"?
Tjena!
Har i uppgift att beskriva proteinsyntesen. Detta i sig tycker jag kändes simpelt i sig, tills jag ser att det i slutet av frågan står ..."till och med kvartär struktur".
"Kvartär struktur" är ett uttryck jag aldrig förut hört. Jag har sökt runt lite på nätet samt kollat i min lärobok men informationen jag finner är tunn. Jag utgår ifrån att min lärare vill att jag beskriver vad som händer med proteinet efter translationen? Däremot är även detta information som jag inte riktigt har lyckats hitta.
Wikipedia har en artikel om kvartärstruktur (https://sv.wikipedia.org/wiki/Kvart%C3%A4rstruktur) där det står att "Med kvartärstruktur avses hur subenheterna i ett protein ligger sammanfogade i rymden." Detta är något jag känner att jag förstår, men hittar inte information om vad som avgör hur ett protein ligger sammanfogat i rymden.
Mitt första inlägg här så jag hoppas jag ställt frågan på rätt sätt, om inte, ber jag om ursäkt på förhand.
Mvh=)
Välkommen micksson.
Det som avgör hur ett proteins kvartärstruktur (eller som du skrev, hur ett protein ligger sammanfogat i rymden) är dess sekvens samt dess omgivning. Proteinsekvensen styr; sekundärstrukturen, tertiärstrukturen och kvartärstrukturen. Vissa proteiner bildar ordnade oligomerer (oligo=få, mer=delar, d.v.s aggregation av mer än en proteinmolekyl) med fler kopior av samma proteiner. Om de kan göra det beror på tertiärstrukturen, alltså indirekt av sekvensen.
Proteinmolekylens omgivning (t.ex. pH, salthalt, tillgång på substrat för enzymer) påverkar även hur lätt dessa komplex bildas, och omvänt hur de bryts upp och enskilda proteinmolekyler frisätts.
Tusen tack för svar! Underlättade mycket för mig att få det kort och koncist förklarat.