7 svar
39 visningar
naturnatur1 är nöjd med hjälpen
naturnatur1 Online 3093
Postad: 26 apr 19:15

Protolyserad och negativ

Asparaginsyra har en R-grupp med syra egenskaper. Vad innebär det att "vid pH 7 är R-gruppen hos de sura aminosyrorna oftast protolyserad och negativt laddad"?

naturnatur1 skrev:

Asparaginsyra har en R-grupp med syra egenskaper. Vad innebär det att "vid pH 7 är R-gruppen hos de sura aminosyrorna oftast protolyserad och negativt laddad"?

Vid pH = 7 har väteatomen som sitter på karboxilgruppen "lossnat", så den delen är -COO-, inte -COOH.

naturnatur1 Online 3093
Postad: 26 apr 19:43

Är det att den exempelvis reagerar med vatten och då den gör det så kommer aminosyran agera som syra och därmed avge ett väte som medför att aminosyran kommer bli -COO- och det är det man menar med att den blir negativ?

naturnatur1 Online 3093
Postad: 26 apr 19:44

Om det är en aminosyra med bas egenskap kommer den istället uppta och bli positiv, blir det bara -COOH+?

SpKe 83
Postad: 26 apr 20:05

Nej, om det är en basisk aminosyra så innehåller R-gruppen i stället en amingrupp, som kan ta upp en proton.

naturnatur1 Online 3093
Postad: 26 apr 20:07 Redigerad: 26 apr 20:07

Ja, alltså blir den väl positiv?

-COOH+ ?

SpKe 83
Postad: 26 apr 21:44

Nej, det finns ju ingen karboxylgrupp i R-gruppen o en basisk aminosyra (och en sådan skulle inte kunna bli positiv). I stället är det en amingrupp som tar upp protonen. I till exempel lysin är R-gruppen -C4H8-NH2. Amingruppen tar upp en proton, så att det blir -C4H8-NH3+.  Då har amingruppen förvandlats till en ammoniumgrupp.

naturnatur1 Online 3093
Postad: 26 apr 23:28

Tack!

Svara Avbryt
Close