7 svar
426 visningar
Naturare 2.0 är nöjd med hjälpen
Naturare 2.0 4
Postad: 26 maj 2022 17:25

Protolysgraden för ättiksyra

Hej!

När ättiksyra späds med vatten så ökar protolysgraden, men varför blir det så?

Ättiksyra är en svag syra, vilket innebär att ättiksyran inte protolyseras fullständigt och att protolysreaktionen går till jämnvikt. När vatten tillsätts, minskar koncentartionen ättiksyra.  Borde det inte ske en nettoreaktion åt vänster då? Eller ökar protolysgraden för att det tillsätts mer vatten som autoprotlyseras och på så vis ökar koncetartionen vätejoner? 

Smaragdalena 78141 – Lärare
Postad: 26 maj 2022 17:36

Hur ser reaktionsformeln ut för ättiksyras protolys?

Naturare 2.0 4
Postad: 26 maj 2022 18:22

HAc + H2O  ⇄  Ac-+ H3O+

Smaragdalena 78141 – Lärare
Postad: 26 maj 2022 18:30

Korrekt. Åt vilket håll går reaktionen om man späder ut syran, d v s om man tillsätter mer vatten? Vad händer alltså med protolysgraden?

Naturare 2.0 4
Postad: 26 maj 2022 18:33

Protolysgraden ökar, därför borde reaktionen gå åt höger va?

Smaragdalena 78141 – Lärare
Postad: 26 maj 2022 18:36

Jag skulle snarare säga att orsakssambandet är tvärtom - om man tillsätter mer av  något på vänstersidan så förskjuts jämvikten åt höger enligt le Chateliers princip,  så protolysgraden kommer att öka.

Naturare 2.0 4
Postad: 26 maj 2022 18:42

Så protolysgraden ökar eftersom man tillsätter mer vatten, då en av reaktanterna ökar och en nettoreaktion går till höger för att motverka förändringen? 

Smaragdalena 78141 – Lärare
Postad: 26 maj 2022 19:13

Ja, så hänger det ihop.

Svara Avbryt
Close