Protolysgraden för ättiksyra
Hej!
När ättiksyra späds med vatten så ökar protolysgraden, men varför blir det så?
Ättiksyra är en svag syra, vilket innebär att ättiksyran inte protolyseras fullständigt och att protolysreaktionen går till jämnvikt. När vatten tillsätts, minskar koncentartionen ättiksyra. Borde det inte ske en nettoreaktion åt vänster då? Eller ökar protolysgraden för att det tillsätts mer vatten som autoprotlyseras och på så vis ökar koncetartionen vätejoner?
Hur ser reaktionsformeln ut för ättiksyras protolys?
HAc + H2O ⇄ Ac-+ H3O+
Korrekt. Åt vilket håll går reaktionen om man späder ut syran, d v s om man tillsätter mer vatten? Vad händer alltså med protolysgraden?
Protolysgraden ökar, därför borde reaktionen gå åt höger va?
Jag skulle snarare säga att orsakssambandet är tvärtom - om man tillsätter mer av något på vänstersidan så förskjuts jämvikten åt höger enligt le Chateliers princip, så protolysgraden kommer att öka.
Så protolysgraden ökar eftersom man tillsätter mer vatten, då en av reaktanterna ökar och en nettoreaktion går till höger för att motverka förändringen?
Ja, så hänger det ihop.