6 svar
80 visningar
helena 71
Postad: 5 jan 2021

prövning i svenska 1

hej den här terminen ska jag göra en prövning i svenska 1 och skulle verkligen uppskatta tips och råd om hur jag kan förbereda mig. jag är verkligen inte bra på svenska mitt nuvarande betyg i svenska är ett D och jag vill verkligen få upp det till ett B. 

prövningen kommer att bestå av en muntlig del samt en skriftlig examination och flera små inlämningsuppgifter, dock vet jag inte exakt hur uppgifterna är eller vilket område de täcker. 

Bookworm 406
Postad: 5 jan 2021

Hej!

Mitt bästa råd är att inte stressa! Det bästa du kan göra är att vara utvilad och koncentrerad, så att du kan t.ex ta åt dig text och material som du ska skriva om/prata om på bästa sättet. Se till att alltid se saker från olika perspektiv (å ena sidan, å andra sidan). Gällande tal, se gärna till att du har bra ögonkontakt med åhörarna och ställ gärna retoriska frågor. Att kunna bra språk är alltid ett plus och se till att du tränar på de delar i grammatik du har svårt med.

helena 71
Postad: 6 jan 2021

okej tack så mycket ! finns det någon lärobok som ni kan rekommendera? någon som informerar om olika texttyper och grammatik? 

Bookworm 406
Postad: 7 jan 2021
helena skrev:

okej tack så mycket ! finns det någon lärobok som ni kan rekommendera? någon som informerar om olika texttyper och grammatik? 

Jag tycker om Svenska impulser 1 , men fråga gärna din lärare om vilka böcker som är tillgängliga i skolan och vilken hen rekommenderar

gusK 38
Postad: 7 jan 2021

Håller med bookworm, av vad jag kommer ihåg från gymnasiet var det viktigaste att man använde sig av korrekt metod än att man skrev några skönlitterära mästerverk. På muntlig del så är det precis som Bookworm beskriver, kom ihåg att använda dig av ethos, logos och pathos, sen om det är ett bra eller dåligt tal brukar inte spela så stor roll så länge du använder dessa.

Ang skriftligt brukar man också skriva efter "recept", då det finns en färdig struktur som man förväntas följa utifrån textval. Viktigt att hänvisa till källor också, tror det står ganska tydligt i betygskraven vad de vill ha utifrån en text. Stort lycka till med uppgifterna!

helena 71
Postad: 7 jan 2021

okej tack så mycket för alla tips uppskattar verkligen hjälpen :) 

har bara en sista fråga,  finns det någon hemsida som ger ut exempel på olika texttyper så att jag får en klar bild över ungefär vad som förväntas av mig? eller ska detta finnas i läroböckerna?

Bookworm 406
Postad: 8 jan 2021

Det brukar finnas i läroböckerna, annars kan man alltid googla t.ex. "novellanalys exempel" eller "insändare svenska 1 exempel" osv

Svara Avbryt
Close