2 svar
40 visningar
mrpotatohead är nöjd med hjälpen
mrpotatohead 14
Postad: 30 jan 2021

Prövningar/läsa upp betyg

Hej

Vad är den effektivaste metoden att läsa upp betyg i/efter gymnasiet? Går i 2an och har ett par onödiga B:n som är tvungna att höjas om jag ska kunna komma in på en "bra" utbildning. Har läst lite om prövningar under gymnasiet men de tycks endast vara för folk med underkänt eller inget betyg alls, eller varierar det från skola till skola? Finns det skolor där kursproven betraktas som "öppna" och alla elever kan anmäla sig till dem oavsett årkurs? (alltså ungefär samma system som på universitet)

Men sedan efter gymnasiet, vad kan man göra då? Har hört att komvux har förändrats och att det inte alls är lika lätt läsa enstaka utbildningar. Hört att de framförallt prioriterar underkända och inte de som, enligt de, redan har ett bra betyg, B, som i verkligheten inte räcker så långt om man tittar på de stora utbildningarna. Är det sant, eller är jag helt ute och cyklar? 

Finns det så att man endast kan göra prov i vissa kurser, eller måste man gå en utbildning? Känner nämligen i de ämnen jag fått B i enkelt skulle kunna få A i nu. 

Eller har det blivit så att gymnasiet är den chansen man har, annars är det HP som gäller?

Sorry om det blev lite rörigt med så många frågor, hoppas någon förstår vad jag menar:)

Om du har ett betyg i ett ämne, har du inte rätt att läsa upp det betyget under din gymnasietid. Du bör kunna göra en prövning på Komvux (d v s plugga på egen hand, utan lärarledd undervisning) när du är klar med gymnasiestudierna, och då kan du söka till högskolan i två olika grupper - dels i gruppen för folk som kommer direkt från gymnasiet (med dina gamla betyg), dels i en annan grupp för folk som har höjt sina betyg (med de nya betygen).

Det är i alla fall så jag har uppfattat reglerna.

mrpotatohead 14
Postad: 31 jan 2021

Okej, då förstår jag. Tack!

Svara Avbryt
Close