2 svar
46 visningar
elefantcat3 är nöjd med hjälpen
elefantcat3 108
Postad: 9 okt 21:20

Psykologi

Hej kan ngn hjälpa mig med:

''Hitta egna exempel på klassisk betingning'' Typ i vardagen

 

Jag tänkte skriva ett exempel på när jag kommer hem och öppnar dörren, att mina djur alltid springer till mig då. Men vet inte hur jag ska förklara det med hjälp av obetingad stimulus, betingad stimulus, betingad respons, obetingad respons. Typ att jag som kommer hem och öppnar dörren är obetingad stimulus och att djuren springer är obetingad respons eller? Och vad sen?

Tacksam för hjälp. 

SaintVenant 3759
Postad: 11 okt 10:06 Redigerad: 11 okt 10:09

Modellera det med Pavlovsk betingning för att förstå det bättre.

Innan medveten betingning:

  • Obetingat stimulus - Mat
  • Obetingad respons - Salivering

Efter medveten betingning:

  • Betingat stimulus - Ljud (ringa en klocka)
  • Betingad respons - Salivering

Att du kommer hem och öppnar dörren är att betrakta som betingat stimulus. Det är alltså något din hund lärt sig vara en signal för att du kommer hem. Betingad respons är då att springa dit och förvänta sig att du kommer in genom dörren. Du skulle dock kunna kalla det obetingat stimulus med obetingad respons. Sedan, om du varje gång du kommer hem knackar tre gånger innan blir detta det betingade stimulus som leder till en betingad respons.

Det är dock inte ett superbra exempel eftersom det inte är enkelt att formulera en naturlig reflex på ett konkret sätt. Alltså, en obetingad respons. Tänk annars på dig själv, vilka typer av betingningar du fått eller skulle kunna få.

elefantcat3 108
Postad: 11 okt 17:10

Tack jag kom på ett eget exempel. Nu undrar jag om ''hur har den klassiska betingningen ha väckt starka känslor?'' kan man då skriva att man t.ex. att man är glad och lyssnar på en låt när man sitter i skolan, sen kommer någon och ger mig en glass, att när jag då nästa gång lyssnar på låten kommer förknippa den med glädje och glass. Eller är det här helt fel?

Svara Avbryt
Close