2 svar
51 visningar
Jacobforss03 är nöjd med hjälpen
Jacobforss03 3
Postad: 28 aug 13:32

Psykologi - Detet och överjaget - en kopp kaffe klockan 21.

Hej! 

Jag försöker förstå psykologibegreppen detet och överjaget. 

Om jag har förstått rätt så är detet vårt medfödda beteende. Vi vet t.ex redan att vi behöver äta/dricka osv. 

Överjaget är istället ett förstående som vi får av vår uppfostran, som går emot detet ibland. 

 

Så mitt påhittade exempel lyder såhär: 

Min kropp säger vid 21:00 att en kopp kaffe skulle vara bra men jag vet samtidigt att en kofeinkick precis innan jag går och lägger mig kommer ha en negativ effekt på min sömn. Är det då överjaget som styr?

Ebola Online 2564
Postad: 28 aug 14:37

Ditt exempel fungerar inte riktigt med modellen. Detta därför att beroenden som är båda psykiska och fysiska har svårt för att modelleras med så gammaldags psykoanalytiska system så som detet, jaget och överjaget.

Överjaget försöker styra jaget då det är däri samvete samt jämförelser med ett ideal (format från omgivning men främst "föräldrar") sker. Detet har varken moral eller samvete, realistiska förhållningssätt eller logiska slutledningar. Den instansen kan därmed inte påverkas av någon socialt, kulturellt och intellektuellt anpassad härskande överhet såsom överjaget skulle vara. Detet härskas istället över av jaget, genom att helt enkelt tvingas. En vanlig använd analogi för modellen är då en person som försöker rida en bångstyrig häst. Då är hästen detet och den som rider är jaget.

När du ska hantera dina evolutionära drifter säger du bara tvärt nej. Du resonerar inte med dina inre drifter. Det kan uppstå inre diskussioner men då går det stället upp i hierarkin och sker mellan jaget och överjaget.

Jacobforss03 3
Postad: 30 aug 14:55

Då förstår jag!

Tack så mycket!

Svara Avbryt
Close