3 svar
38 visningar
detrr är nöjd med hjälpen!
detrr 2175
Postad: 18 nov 2018

Psykologi Gymnasiet: orsakerna till ätstörningar, personligheten?

Hej, det finns ett stycke i min psykologibok som jag inte riktigt förstår. Stycket finns under rubriken Orsaker till ätstörningar. 

Personligheten: Det finns en tydlig överrepresentation av så kallade "duktiga flickor" bland ätstörningspatienterna. Vem som helst kan drabbas, men att ha ett starkt kontrollbehov och vara lagd åt ett tvångsmässigt håll tycks öka risken. 

Jag förstår inte vad de menar med "dukiga flickor" och att ha starkt kontrollbehov och vara lagd åt ett tvångsmässigt håll tycks öka risken.

"Duktig flicka" är en beskrivning av kvinnor, ofta yngre, som gör saker helt rätt. De är skötsamma, får bra betyg/presterar bra på jobbet, har många givande vänskaper, hon är ödmjuk och nästintill perfekt. Ibland används termen nedsättande, och ibland används termen "kuddflicka" i samband med denna term. En "kuddflicka" är en yngre flicka som sattes bland stökiga elever i klassrummet för att de skulle lugna ned sig. En duktig flicka kanske har en större risk just för att hon är så noggrann, och gör allt rätt. 

En ätstörning handlar väldigt mycket om kontroll över någonting. När en diet handlar om att ha kontroll över vad man äter och hur man lever, handlar en ätstörning från början om att försöka ha kontroll över någonting.  Att ha ett starkt kontrollbehov och/eller ett tvångsmässigt beteende i allmänhet kan "spilla över" och börja påverka matvanorna, och om det går överstyr kan en ätstörning utvecklas. Det är ingen garanti, självklart, men en person som redan från början är väldigt noga med stora delar av livet kan lätt börja kontrollera matintaget med extrem precision. Sedan kanske tanken uppkommer att vilja gå ned några kilo till sommaren, och så spårar det ur.


detrr 2175
Postad: 18 nov 2018

Aa, okej jag förstår vad du menar. Tack för hjälpen! :)

Varsågod! :)

Svara Avbryt
Close