2 svar
55 visningar
alexandrow 180
Postad: 17 jul 2017

Puls

Om pulsen ökar utan att man utför någon typ av fysisk ansträngning, dvs. att man t.ex. står helt stilla, vad kan det då bero på? Förstår t.ex. vid känslor som rädsla och stress att pulsen ökar. Kan annat påverka? 

AyaO2002 110
Postad: 18 jul 2017

Jag har läst att koffein och alkohol kan öka pulsen. Om man sitter och dricker det kan pulsen öka.

nerskruvatsnille 107
Postad: 24 okt 2017

Rolig fråga! det är mycket som kan öka pulsen. I grunden är det det sympatiska nervsystemet som stimulerar de processer som får din puls att gå upp.  Kortfattat kan man säga att sympatiska nervsystemet stimuleras när du är i " fight or flight " alltså när kroppen blir stressad. Detta kan aktiveras av att man är orolig rädd, men även av mekaniska funktioner så som smärta, blodförlust. 

Hjärtat fungerar som en pump som ska transportera runt blodet med syre ut till vävnaderna, om du slutar andas så kommer mängden syre i blodomloppet minska, så då behöver hjärtat pumpa snabbare för att få ut den minskade mängden syre till blodet, exempel om du åker upp på hög höjd kommer du få en högre puls då det finns mindre syre i luften och hjärtat måste arbeta hårdare för att pumpa runt det som finns ( iallafall till en början sen "vänjer" sig kroppen/ läs om höghöjdsträning).  Sen kan det vara en patologisk pulsökning! det är en kapitel för sig, ex arytmier mm...

Svara Avbryt
Close