1 svar
106 visningar
Wilar 191
Postad: 13 feb 2020 15:26

Pulsreflektion

Håller på att undersöka lite reflektioner i kablar och har kopplat upp två olika RG-kablar (med olika karakteristisk impedans) med en T-koppling till ett oscilloskop. Skickar in en puls från den enda kabelns ände, och ser då tre olika spänningsnivåer på oscilloskopet (https://imgur.com/ElQJyak). Funderar lite på vad dessa nivåer egentligen motsvarar, om man tänker reflektion och transmission (blir ju reflektioner i skarven och totalreflektion vid den andra kabelns bortre ände som lämnas öppen). Tänker att U1=U+γU , där U är spänningen som färdats genom första kabeln och reflektionskoefficienten i skarven är γ=Z2-Z1Z1+Z2. Stämmer detta?

ThomasN 590
Postad: 10 apr 2020 01:17

Jag känner att jag ger mig ut på lite djupt vatten, men jag gör ett försök.

Som du säger så ger den öppna änden en totalreflektion där den reflekterande pulsen har samma polaritet som infallande våg. (Om du i stället kortsluter så får du en reflektion med omvänd polaritet). Om du skarvar ihop två kablar med olika impedans (t.ex en 50ohm och en 75ohm) så får man en del av vågen reflekterad i skarven och en del som fortsätter till den öppna änden och sedan reflekteras fullständigt där.

Polariteten på reflektionen i skarven beror på i vilken ordning du kopplat kablarna. I och med att du bara får positiva spänningar ser det ut som du har kopplat: Pulsgenerator - 50ohm - skarv med osc - 75ohm - öppen ände.

Du får två reflektioner som adderas beroende på när man tittar. Här känner jag att jag har svårt att komma med ett rakt svar :-)

Har hittat en beskrivning av reflektion och stående vågor: https://www.youtube.com/watch?v=ADkMM5SRMN0

Mycket nöje!

Svara Avbryt
Close