4 svar
154 visningar
Studi är nöjd med hjälpen!
Studi 22
Postad: 11 maj 2019 Redigerad: 11 maj 2019

Pumpa upp grundvatten

Hej!

Jag har fått en uppgift inom tekniken där det gäller att ordna vatten till ett ökenområde. Jag undrar om det är möjligt att pumpa upp vatten som ligger omkring 1 km under marken?

Jag har läst att de flesta pumpar kan pumpa upp till enbart 10 meter, men gäller det verkligen alla pumpar?

Jag skulle bli mycket tacksam för ett snabbt svar!

Man kan absolut pumpa vatten högre än 10 meter. Man måste tömma gruvor på inkommande grundvatten (länspumpning) och gruvor kan vara kilometerdjupa. 

En bra minnesregel när det gäller fysik är att i princip allting är möjligt så länge det finns tillräckligt med energi.

Studi 22
Postad: 11 maj 2019

Okej, då förstår jag. Men fungerar dessa pumpar, som kan pumpa upp vatten över 1 km, på samma sätt som "vanliga" pumpar, dvs med principen om att olika luftryck får vattnet att stiga uppåt?

Teraeagle 12166 – Moderator
Postad: 11 maj 2019 Redigerad: 11 maj 2019

Den typ av pump du tänker på går ut på att skapa ett undertryck så att vätska sugs dit, t.ex. när man använder ett sugrör. Du skulle inte kunna suga upp vatten högre än 10 meter på det sättet eftersom du vid denna höjd har nått 0 atm tryck, dvs ett perfekt vakuum. 

Man kan ha andra pumpar som inte är baserade på att skapa undertryck, t.ex. genom att aktivt pressa upp vätskan. Man kan även tänka sig en pump där trycket i vätskan längst ner ökas och på så sätt trycker upp den utan att trycket högst upp i vätskan behöver ändras.

Sen låter man nog inte en enda pump pumpa vattnet så högt som 1 km. Troligtvis är det mer effektivt att ha flera pumpar på olika höjder.

Studi 22
Postad: 11 maj 2019

Okej, tack så mycket för hjälpen!

Svara Avbryt
Close